ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântăreața Lidia Bejenaru ar fi împlinit astăzi 70 de ani

08:00 | 03.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 mai /MOLDPRES/. Interpreta Lidia Bejenaru, fostă solistă a Orchestrei Naționale de muzică populară ”Lăutarii”, Artistă a Poporului, ar fi împlinit astăzi 70 de ani, notează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul general al Palatului Național „Nicole Sulac”, Andrei Locoman, conducătorul ÎS OCI ”Moldova-Concert”, a menționat că Lidia Bejenaru-Botgros și-a consacrat viața scenei și artei timp de 45 de ani. ”Solistă în prima formulă a orchestrei ”Lăutarii”, Lidia Bejenaru a urcat cu răbdare, dar, în primul rând, cu dragoste și pasiune spre culmile înalte ale artei populare. Și-a adunat un vast și variat repertoriu de cântece populare, prin care și-a exprimat întreaga gamă de sentimente, viața ei – cu bucurii și tristeți, în care s-au regăsit admiratorii ei”, a subliniat Andrei Locoman.

S-a născut în 1953 în satul Țiplești, raionul Sângerei. În anii 1968-1971 a studiat la Şcoala de Cultură „E. Sârbu” (în prezent Colegiul de Arte ”Nicolae Botgros”) din Soroca. În perioada 1971-1972 a fost metodistă a Casei de Cultură din oraşul Edineț și conducătoarea unui ansamblu de dansatori. În anii 1973-1974 a fost solistă a Orchestrei de muzică populară „Mugurel”, apoi, pe parcursul anilor 1974-1977, 1979-2021 - solistă a Orchestrei de muzică populară „Lăutarii”. În 1971 s-a căsătorit cu viitorul dirijor al Orchestrei „Lăutarii” Nicolae Botgros. Au un singur copil, violonistul Cornel Botgros.

Lidia Bejenaru a scris muzica și textele pentru majoritatea cântecelor din repertoriu. Primul album muzical al interpretei, intitulat ”M-a cuprins un dor de mamă”, a apărut după 20 de ani de activitate scenică. A înregistrat la radioul şi televiziunea naţională mai multe cântece populare: ”Când de mama-mi este dor”, ”M-a cuprins un dor de mamă”, ”Polca din bătrâni”, ”Hai la hora strămoșească” ș.a. A efectuat mai multe turnee naționale și internaționale alături de orchestra „Lăutarii”.

În 1993 Lidia Bejenaru a fost distinsă cu medalia „Meritul Civic”, iar în 2010 a primit titlul onorific „Artist al Poporului”. Post-mortem, a devenit Cetățean de Onoare al orașului Sângerei.

Lidia Bejenaru s-a stins din viață la 26 iulie 2021, fiind înmormântată la Cimitirul Central de pe str. Armenească din capitală.

img23003494

img23003494

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!