ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul din orașul ucrainean Mariupol vine la Chișinău

08:06 | 03.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 mai /MOLDPRES/. Două spectacole va prezenta Teatrul Dramatic Regional Academic din Donețk, orașul Mariupol în cadrul unul turneu pe care îl efectuează la Chișinău în perioada 4-5 mai. Spectacolele vor fi jucate pe scena Teatrului Fără Nume, informează MOLDPRES.

Astfel, joi, 4 mai, la ora 19.00, Teatrul din Mariupol va oferi publicului spectacolul  ”Krik Naţii” (”Strigătul Naţiunii”) în regia Ludmilei Kolosovici - un spectacol cu elemente al teatrului fizic și celui absurd, inspirat din biografia și operele poetului ucrainean Vasili Stus. Spectacolul îmbină relatări din jurnalul personal al poetului disident, poezii, proiecții video și coloană sonoră. E o schiță a timpului în care trăim, despre spirala istoriei, aluzii și absurditatea prezentului. „Krik Naţii” este vocea fiecărui om de creație al Teatrului Dramatic din Donețk, care se contopește într-un singur Strigăt. „Krik Naţii” este Ucraina de astăzi.

Vineri, 5 mai, Teatrul din Mariupol va prezenta spectacolul „Decameronul” - o interpretare modernă a romanului lui Boccaccio, în regia lui Oleg Melnychuk, în centrul căruia e omul slab, păcătos, care luptă cu ispitele, durerile şi dezamăgirile sale, totodată, știe să trăiască din plin victoriile, dragostea, bucuriile și speranța. În condițiile unui dezastru atotcuprinzător, omul din ziua de azi se comportă la fel ca acum câteva secole. Cineva se izolează de lume pentru a se proteja, cineva  trăiește „ca în ziua din urmă” - devenind voluntar ostatic al desfrânării și păcatului său, iar pentru alţii, singura scăpare este evadarea din realitatea opresivă.

Personajele piesei „Decamerorul” sunt nevoite să-și părăsească casele pentru a scăpa de dezastrul care le amenință întreaga țară. Se urcă într-un autobuz și pleacă în lume. Fiecare dintre „călători” își povestește viața (sunt poveștile reale, pe care personajele le recreează în scenă). Așa se formează un teatru ambulant, în care personajele romanului renascentist al lui Boccaccio dobândesc trăsături noi – al omului modern. Subiectul principal, abordat în spectacol, este conștientizarea de sine a individului, puterea tămăduitoare a artei, a teatrului, umorul, viața așa cum este – cu bine şi rău, iar publicul, împreună cu actorii, vor explora formele și manifestările dragostei, de la cea păcătoasă – la forma sa pură.

Potrivit organizatorilor, acesta este primul spectacol al Teatrului Dramatic Regional Academic din Donețk, orașul Mariupol, adus în fața spectatorului după invazia Rusiei în Ucraina. Teatrul Dramatic din Mariupol din Ucraina a fost distrus în totalitate în urma bombardamentelor rusești din 16 martie 2022, la fel ca întreg orașul, care a rămas numai ruine. Teatrul bombardat din Mariupol adăpostea în acel moment peste o mie de civili. Clădirea acestuia a fost construită în 1960 pe locul fostei biserici ”Maria Magdalena”.

Spectacolele vor fi prezentate în limba ucraineană. Proiectul este organizat și susținut de către Ministerul Culturii de la Chișinău Moldova în parteneriat cu Teatrul Fără Nume și se înscrie în suita de manifestări consacrate Anului culturii ucrainene în Republica Moldova.

img23003497

img23003497

img23003497

img23003497

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!