ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Refugiații ucraineni și comunitățile-gazdă din R. Moldova vor beneficia de acces sporit la justiție

11:14 | 03.05.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 3 mai /MOLDPRES/. Refugiații ucraineni și comunitățile-gazdă din Moldova vor beneficia de acces sporit la justiție, datorită unui nou proiect finanțat de Germania și implementat de PNUD. Acesta are un buget de 1,6 mln de euro și va fi desfășurat până în iunie 2024, informează MOLDPRES.

Astfel, echipe mobile formate din asistenți sociali, psihologi și avocați vor fi abilitate să ofere consultanță juridică și sprijin în caz de violență în bază de gen pentru comunitățile din cinci raioane - Căușeni, Edineț, Comrat, Ungheni și Soroca. 

„Această inițiativă comună a Germaniei și PNUD își propune să fortifice statul de drept în Republica Moldova și să consolideze capacitățile autorităților de a oferi soluții eficiente pentru asigurarea accesului la servicii publice atât pentru localnici, cât și pentru refugiații din Ucraina", a declarat Andrea Cuzyova, Reprezentantă rezidentă interimară PNUD la Chișinău.

Proiectul va instrui 25 de ucraineni, care ulterior vor ghida refugiații ce au nevoie de asistență juridică. Totodată, PNUD și Germania vor sprijini reorganizarea și digitalizarea proceselor interne ale Consiliului Național de Asistență Juridică Garantată de Stat pentru a operaționaliza și integra furnizarea de servicii de asistență juridică garantată de stat, parțial gratuită, și pentru a recupera costurile. În același timp, va fi pilotată o platformă de tele-asistență pentru consilierea juridică primară.

De la începutul războiului din Ucraina, PNUD a sprijinit refugiații să beneficieze de acces sporit la justiție. Aproximativ 1.000 de refugiați de pe ambele maluri ale Nistrului au primit consiliere juridică. 150 de parajuriști și asistenți sociali au fost instruiți pentru a răspunde nevoilor refugiaților.

Foto: PNUD

img23003507

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!