ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Viceprim-ministrul pentru reintegrare a discutat cu reprezentantul special al UE pentru reglementarea transnistreană

15:50 | 05.05.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 5 mai /MOLDPRES/. La 4 și 5 mai, viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian a avut întrevederi de lucru cu reprezentanta specială a Uniunii Europene în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Dlouchy-Suliga, aflată în vizită de lucru la Chișinău, însoțită de Ambasadorul Janis Mazeiks, șeful Delegației UE în R. Moldova, relatează MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare 

Discuțiile s-au axat pe dinamica curentă a dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, problemele curente de pe agendă și pe abordările Chișinăului pe marginea acestora, cu menționarea măsurilor umanitare și de suport pentru a depăși dificultățile înfruntate de locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. 

Vicepremierul a relevat că Chișinăul este interesat de menținerea unei situații regionale calme și stabile, continuarea dialogului constructiv în formatul reuniunilor de lucru ale reprezentanților politici, cu precizarea că o nouă ședință de lucru în acest sens a fost propusă de către Chișinău pentru data de 12 mai curent, precum și pe platforma Comisiei Unificate de Control și a grupurilor de lucru sectoriale întru identificarea soluțiilor de ordin tehnic. 

S-a precizat că problema drepturilor omului, libera circulație între maluri, dosarul fermierilor din raionul Dubăsari, buna funcționare a școlilor cu predare în limba română, dar și problemele din sfera protecției sociale, sănătății și a ocrotirii mediului ambiant rămân a fi prioritare pe agenda discuțiilor. 

A fost reiterat faptul că rolul UE în procesul de reglementare transnistreană necesită a fi consolidat, în particular, din perspectiva parcurgerii procesului de pre-aderare a Republicii Moldova, a proiectelor implementate privind promovarea măsurilor de încredere și a diversificării formelor de asistență necesare în acest sens. 

Viceprim-ministrul Oleg Serebrian a reamintit că obiectivele centrale ale negocierilor constau în promovarea obiectivului de reintegrare a țării, eliminarea barierelor artificiale între cele două maluri și avansarea în procesul de reglementare transnistreană, poziții susținute de UE și de partenerii internaționali ai R. Moldova.

Foto: Biroul politici de reintegrare

img23003603

img23003603

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!