ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În luna aprilie, prețurile medii de consum au crescut cu 18,1%

07:54 | 12.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 12 mai. /MOLDPRES/. Prețurile medii de consum în luna aprilie 2023, comparativ cu luna aprilie 2022, au crescut cu 18,1%. Banca Națională a Moldovei (BNM) prognozează că prețurile de consum vor încetini în perioada următoare din cauza unei cereri interne joase, a scăderii tarifului la energia electrică, precum și a încetinirii creșterii prețurilor la produse alimentare, ca urmare a anticipărilor unui an agricol pozitiv, transmite MOLDPRES.

„Adoptarea în timp util a măsurilor restrictive de politică monetară pe parcursul anului 2022 a dus la schimbarea trendului inflației. Astfel, după valoarea maximă atinsă în luna octombrie 2022 (34,6 la sută), procesul inflaționist s-a temperat continuu, inflația înregistrând nivelul de 18,1 la sută în luna aprilie 2023”, a precizat BNM.

Potrivit instituției, creșterea tarifelor cu efectele lor secundare, războiul din Ucraina, seceta din vara trecută și majorarea accizelor la începutul anului, mențin inflația cu mult deasupra țintei. „Însă, cererea dezinflaționistă, începând cu mijlocul anului 2022, și aprecierea leului de la începutul acestui an continuă să atenueze din presiunile factorilor menționați”, susține BNM.

Conform prognozelor BNM, rata anuală a inflației va descrește până la sfârșitul orizontului de prognoză și va reveni în intervalul de variație în trimestrul IV 2023. 

„Prețurile de consum vor încetini în perioada următoare, cel puțin, din cauza unei cereri interne joase, a scăderii tarifului la energia electrică, a efectului bazei înalte din anul trecut, precum și a încetinirii creșterii prețurilor la produse alimentare ca urmare a anticipărilor unui an agricol pozitiv. Totodată, anticipăm la finele trimestrului III 2023 o diminuare a tarifelor la gaze naturale și la serviciile comunal-locative conexe care, împreună cu efectul secundar ale acestora, vor avea un impact dezinflaționist”, a conchis BNM.

Foto simbol

img23003766

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!