ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasadorul Suediei la Chișinău: În calitate de președinte al Consiliului UE, Suedia va continua să ofere sprijin R. Moldova

16:10 | 12.05.2023 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Ambasadorul Regatului Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried, a acordat un interviu în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES pe subiecte de actualitate, suportul acordat în parcursul de integrare europeană, relații bilaterale, comerț extern și turism.

MOLDPRES: În prezent, Suedia deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Din această poziție, în ce direcții țara este pregătită să acorde Republicii Moldova suport și asistență pentru a avansa în procesul de integrare europeană?

Katarina Fried: Suntem la final de președinție a Consiliului Uniunii Europe, iar Suedia continuă să lucreze pentru a face Uniunea Europeană mai sigură, mai verde și mai liberă. Totodată, consecințele războiului ilegal și inacceptabil al Rusiei împotriva Ucrainei rămâne a fi pe agenda țării noastre și cea a UE. Vom continua să susținem Ucraina umanitar, militar și economic. După Ucraina, Republica Moldova este cea mai afectată țară de acest război, inclusiv prin consecințe economice, care pun presiuni enorme asupra țării. Admirăm foarte mult parcursul R. Moldova și cum în pofida tuturor acestor provocări a reușit să primească un număr atât de mare de refugiați, să rupă dependența aproape totală de gazul rusesc, să gestioneze și să se opună eforturilor de destabilizare, menținând siguranța și pacea. În același timp, au fost continuate reformele și țara a devenit un stat candidat pentru aderarea la UE.

În calitate de președinție a Consiliului Uniunii Europene, Suedia va continua să ofere sprijin R. Moldova. Vă asigurăm că și Consiliul oferă asistență și sprijină țara pentru a face față consecințelor războiului, precum și pe calea de integrare europeană. Statul moldovenesc se află în topul agendei UE și se planifică crearea unei misiuni comune de apărare și securitate în R. Moldova. În ceea ce privește Suedia, pentru noi R. Moldova este parte a Europei și un viitor membru al UE. Suntem pregătiți să lucrăm foarte mult pentru a ajuta țara în realizarea reformelor necesare pentru a deveni membru al UE. R. Moldova lucrează foarte mult în acest proces de aderare la UE. Se întreprind multe eforturi în modificarea cadrului legislativ, reforma în sectorul judiciar, care are o durată destul de lungă, dar este foarte necesar să fie realizată corect. 

MOLDPRES: Începând cu luna septembrie 2021, ocupați funcția de ambasador al Suediei la Chișinău. În această perioadă, în calitate de diplomat, ce experiență profesională ați obținut în țara noastră?

Katarina Fried: Sunt bucuroasă să reprezint țara mea aici, în R. Moldova. Ocup pentru prima oară funcția de ambasadoare. R. Moldova este o țară de care te îndrăgostești foarte ușor și am o mare plăcere să lucrez aici. Sunt încântată de poporul ospitalier și care muncește foarte mult pentru asigurarea prosperității țării. Sunt impresionată de eforturile R. Moldova în pofida tuturor circumstanțelor. Timp de un an și jumătate, de când am venit aici, am fost surprinsă de agenda de reforme a actualei conduceri. Totodată, continua perioada pandemiei Covid-19, crizele energetice, războiul din vecinătate și criza refugiaților. În pofida acestora, s-a reușit obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE. Avem un dialog foarte bun cu conducerea țării, avem priorități care sunt aliniate și agenda de reforme a Guvernului corespunde priorităților pe care le avem în strategia de cooperare. Relațiile bune moldo-suedeze au fost stabilite cu mult înainte de a veni aici. Țara mea este un donator important pentru R. Moldova. Doar în anul 2022, țara a contribuit cu aproape 20 de mln de euro pentru reforme și circa 18 mln de euro pentru a aborda necesitățile provocate de agresiunea rusească în Ucraina. Mă bucur să urmăresc proiectele pe care le implementăm în R. Moldova, în domenii precum: drepturile omului, democrația, supremația legii și egalității de gen. La fel, este vizat domeniul societăților incluzive și pașnice, a climei și mediului, precum și dezvoltarea economică inclusivă. Totodată, oferim asistență pentru cooperarea dintre instituții din Suedia și R. Moldova, în domeniul fiscal, gestionării pădurilor și poliției comunitare. Toate aceste acțiuni sunt îndreptate pentru consolidarea capacităților țării pentru ca aceasta să poată avansa pe calea integrării europene, să inițieze negocierile cu privire la aderare și să avanseze pe calea aderării europene.

MOLDPRES: Războiul din Ucraina a schimbat relațiile economice dintre Republica Moldova și Suedia?

Katarina Fried: Pe lângă suferința și criza umanitară pe care a cauzat-o invazia rusă în Ucraina, întregul glob se confruntă cu efecte negative asupra economiei, inclusiv prin creșterea inflației. R. Moldova se află într-o situație deosebit de vulnerabilă în acest sens. Din aceste motive, anul trecut, Suedia și-a triplat asistența oferită țării pentru a sprijini atât agenda de reforme, cât și pentru a ajuta să facă față necesităților umanitare. Totodată, există interese reciproce în vederea extinderii parteneriatului economic bilateral. În R. Moldova activează un număr mic de companii suedeze, însă consider că există un potențial foarte mare pentru ca agenții economici suedezi să vină și să investească aici. Recent, am văzut noutatea că merele moldovenești au ajuns pe piața din Suedia. Totodată, cunoaștem că și vinurile moldovenești pot fi găsite pe piața noastră, există companii suedeze care activează în industria textilelor și o companie ce produce aici jachete de salvare. Vedem foarte multe oportunități de cooperare între companiile din Suedia și R. Moldova în domeniul digitalizării și a industriei IT, industriei creative, precum cea a jocurilor, unde Suedia are un rol semnificativ. Totodată, Consiliul Național al Comerțului din Suedia planifică o misiune aici pentru a explora potențialul companiilor moldovenești, care ar putea deveni competitive pe piața suedeză și cea din UE și pentru a oferi ajutor pentru companiile ambelor țări în crearea parteneriatelor. Îmbunătățirea climatului de afaceri ar stimula investitorii care ar dori să vină aici, la fel și legislația relativ similară cu cea din UE ar fi un avantaj. Pot să zic că de o popularitate înaltă pe piața suedeză se bucură produsele agricole moldovenești. Vinurile au un potențial foarte mare, mizăm și pe sectorul IT, industria textilelor, industria de modă, sectorul energetic și tranziția verde.

MOLDPRES: Mulți moldoveni au ales să muncească sau să-și facă studiile în Suedia. Urmează ca autoritățile celor două țări să semneze un Acord în domeniul securității sociale? Documentul ar încuraja legalizarea muncii cetățenilor?

Katarina Fried: În Suedia există mai multe măsuri privind securitatea socială, unele sunt pentru cetățenii rezidenți ai țării. Există mai multe oportunități de a utiliza diverse servicii de securitate socială în funcție de locul aflării și activitatea prestată. Cetățenii UE pot beneficia de Acordurile europene, care au drept scop facilitarea mobilității, atât a studenților, cât și a angajaților. Totodată, există o protecție asigurată prin intermediul Pactului social european al Consiliului Europei pentru cetățenii nerezidenți, care lucrează și studiază în Suedia. Cu referire la un eventual Acord de securitate socială, procedura este una de durată. Dacă R. Moldova ar avea un interes în acest domeniu, aș fi bucuroasă să revenim la subiect cu partenerii din Suedia, dar nu m-aș mira dacă țara ar decide acum să pună accent pe procesele europene și asigurarea mobilității la nivel de UE.

MOLDPRES: În luna martie curent, Ambasada Suediei la Chișinău a anunțat că țara va oferi aproape 11 mln de euro pentru sprijinul femeilor și fetelor din Ucraina și R. Moldova. Banii vor fi alocați pentru a consolida eforturile celor două țări de a răspunde nevoilor umanitare ale femeilor și fetelor și de a promova oportunitățile și drepturile acestora. Ne puteți spune mai multe detalii acest sprijin financiar?

Katarina Fried: Invazia la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei și atacurile asupra sistemului de sănătate au adus consecințe periculoase și amenințătoare pentru femeile și fetele din Ucraina. Foarte multe dintre acestea au părăsit țara în această perioadă. Sprijinul are scopul să abordeze aceste necesități umanitare, promovând serviciile și drepturile lor, inclusiv la sănătatea sexuală și reproductivă, precum și combaterea violenței sexuale și în bază de gen. Atunci când are loc un război, viața totuși continuă, aceste femei și fete din Ucraina vor continua să rămână însărcinate și vor avea nevoie de acces la servicii de sănătate. În prezent, unele dintre ele sunt găzduite în R. Moldova și beneficiază de serviciile care sunt oferite aici. Sprijinul are și scopul să contribuie la îmbunătățirea serviciilor care sunt disponibile pentru fetele și femeile din R. Moldova. În Ucraina, se preconizează ca banii să ajute la reconstruirea și reconsolidarea sistemului de sănătate și a infrastructurii afectate. Din aceste 11 mln de euro, nouă mln vor fi disponibile pentru Ucraina și R. Moldova prin intermediul UNFP, iar două mln vor fi disponibile pentru Ucraina prin intermediul UN Women. Aceste două organizații vor stabili măsurile de susținere.

MOLDPRES: Ce practici pozitive ar putea prelua țara noastră din experiența Suediei în domeniul dezvoltării turismului?

Katarina Fried: Mai întâi de toate, prioritare ar fi durabilitatea și accesibilitatea în domeniul turismului. În Suedia am stabilit o viziune foarte clară ca până în anul 2030 țara să devină cea mai atractivă destinație din lume, bazată pe inovații. În Suedia se pune accent pe sustenabilitatea turismului și suntem mândri de experiențele în natură care sunt accesibile pentru toată lumea. Suntem fericiți să fim clasați ca cea mai sustenabilă destinație din lume deja doi ani consecutiv. Industria turismului din R. Moldova are caracteristici similare, cu accent pe cultură, natură, alimentație și băuturi. O parte din aceste elemente sunt promovate prin programul „Activitatea tehnologiilor de viitor”, susținut prin USAID și Marea Britanie. Totodată, o sugestie ar fi ca eforturile să fie concentrate pe sustenabilitate, utilizarea digitalizării și a industriei creative pentru a atrage cât mai mulți turiști. La fel, este foarte important ca țara să fie cât mai accesibilă, să fie ușor de ajuns aici și să fie utilizate platforme comune și un branding comun, cum ar fi sloganul „O țară mică - cu inimă mare”, care este foarte atractiv. La fel, este important să puneți accentul pe tot ce este local și să implicați țările vecine pentru experiențe combinate. Mă simt foarte bine în Republica Moldova, țara este una foarte ospitalieră, are o natură și o cultură extraordinară. Aceasta urmează a fi explorată de foarte mulți suedezi și ar deveni un prieten foarte drag inimii lor. 

MOLDPRES: Doamnă Ambasador Katarina Fried, vă mulțumim pentru amabilitatea de a acorda acest interviu agenției noastre.

img23003789

img23003789

img23003789

img23003789

img23003789

img23003789

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!