ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Edificiul Legislativului, prezentat într-o expoziție de pictură și grafică de către studenții arhitecți

11:45 | 14.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 mai /MOLDPRES/. Clădirea instituției parlamentare este prezentată într-o expoziție de lucrări de pictură și grafică ale studenților arhitecți cu genericul „Parlamentul, în viziunea tinerilor”. Expoziția reflectă, într-o manieră originală, arhitectura edificiului instituției parlamentare, valoarea arhitecturală și culturală a clădirii fiind redată de tineri într-o simbioză armonioasă între prezent și viitor, cu inspirații din trecut, transmite MOLDPRES.

Expoziția reunește 20 de lucrări ale studenților de la Facultatea Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice a Moldovei. Lucrările au fost realizate în cadrul orelor de practică de creație, fiind executate în diferite tehnici ale artei vizuale: acuarelă, vopsele de ulei, creion simplu, pastel, sanghină, cărbune, tehnică mixtă etc. Studenții, ghidați de profesoara Mariana Hadji-Bandalac, au analizat, timp de șase săptămâni, diverse materiale informative și schițe ale edificiului Parlamentului,  care au constituit o sursă de inspirație pentru creațiile lor inedite și originale.

„În calitate de viitori arhitecți, studenții analizează edificiile care fac parte din patrimoniul cultural și național al țării noastre, unul dintre acestea fiind și edificiul Parlamentului. Aceste studii îi ajută să se formeze ca profesioniști, le dezvoltă gustul estetic și le formează viziuni pentru a crea propriile lucrări. Lucrările despre Parlament, create de studenți, sunt foarte expresive și sunt mulțumită de rezultatele obținute de ei”, a spus lectorul universitar Mariana Hadji-Bandalac, curatorul expoziției.

Șefa Departamentului Arhitectură de la UTM, Angela Munteanu, a subliniat că studenții, împreună cu profesorii lor, au reușit să realizeze lucrări excepționale, dedicate edificiului Legislativului.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a remarcat că lucrările tinerilor impresionează, iar instituția parlamentară va continua să încurajeze tinerii talentați și să le ofere oportunitatea de a-și prezenta creațiile la Parlament. „Sunt lucrări care exprimă prin colaje fragmente din istoria edificiului, iar unii viitori arhitecți chiar își imaginează cum ar putea arăta clădirea Parlamentului în 2041. Pentru unii tineri edificiul parlamentar reprezintă sediul pentru organul reprezentativ suprem și unica autoritate legislativă a țării, pentru alții înseamnă Patrie și simbol ce descrie Republica Moldova, iar în viziunea altora este armonie, putere, speranță, prosperitate”, a declarat șeful Legislativului.

Expoziția, organizată cu ocazia Zilei Parlamentului, marcată anual pe data de 23 mai, va fi deschisă până la sfârșitul acestei luni.

Foto: Parlament

img23003834

img23003834

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!