ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE oferă 400 de mii de euro pentru dezvoltarea a patru clustere din regiunile Cahul și Ungheni

12:19 | 15.05.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 15 mai /MOLDPRES/. Patru clustere din regiunile Cahul și Ungheni au primit granturi în valoare de 100 de mii de euro fiecare, asistență oferită de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), transmite MOLDPRES.  

La Cahul, clusterul zootehnic „Bacii Sudului” va dezvolta și consolida tehnologiile și creșterea calității produselor din domeniul oieritului, clusterul vinificație va înființa și echipa un Centru Oenologic, iar clusterul apicol va fortifica sectorul prin dotarea cu echipament specializat de ambalare. În același timp, la Ungheni, clusterul turistic „Dealurile Măgurii” își va dezvolta serviciile și va crește competitivitatea ofertei turistice a regiunii. Sprijinul financiar pentru clustere este direcționat pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii, toate acestea contribuind la crearea de noi locuri de muncă și la sporirea atractivității regiunilor pentru noi investiții.

„Sprijinul financiar și tehnic oferit clusterelor îi va ajuta pe membrii săi – companii private, autorități publice locale și instituții de cercetare – să se dezvolte în continuare. Drept urmare, zonele urbane și rurale din Cahul și Ungheni vor deveni mai atractive pentru localnici, turiști și investitori, poziționându-i mai aproape de standardele UE. Sprijinul UE ajută ambele regiuni să își îmbunătățească nivelul de trai și să consolideze coeziunea economică și socială a Republicii Moldova”, a notat Jānis Mažeiks, șeful Uniunii Europene la Chișinău în timpul ceremoniei de înmânare a certificatelor de grant, desfășurată pe 13 mai.

„Este vorba despre celebrarea comunității locale de afaceri din Ungheni și Cahul pentru parteneriatul, reziliența și dedicarea lor de a continua să investească în dezvoltarea economică a celor două regiuni. PNUD Moldova va continua să avanseze abordările care catalizează investițiile și creșterea economică, precum și cooperarea actorilor economici în cadrul clusterelor”, a menționat Andrea Cuzyova, reprezentanta rezidentă interimară a PNUD Moldova.

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii.

Foto: PNUD  

img23003854

img23003854

img23003854

img23003854

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!