ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CEC a inițiat opt procese contravenționale pentru finanțare ilegală în cadrul alegerilor din UTA Găgăuzia

14:49 | 16.05.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală /CEC/ a anunțat astăzi că a inițiat opt procese contravenționale pe faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali, care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege, în cadrul alegerilor desfășurate în Unitatea Administrativ Teritorială Găgăuzia, comunică MOLDPRES.

Potrivit CEC, Consiliul Electoral Central al UTA Găgăuzia nu a stabilit în regulament care este plafonul maxim al donațiilor colectate în numerar de către concurenții electorali, deși regiunea este administrată în temeiul Constituției Republicii Moldova.

„Astfel, verificând rapoartele totalizatoare privind finanțarea campaniei electorale, publicate pe pagina web de către Consiliul electoral central al Găgăuziei, Comisia Electorală Centrală a constatat mai multe donații din partea persoanelor fizice, cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege, în mărime de 11 700 lei (circa 560 euro), stabilit pentru donațiile în numerar, după cum urmează: Nicolae Dudoglo – donații din partea a trei persoane, cu o depășire în sumă totală de 59 090 lei; Grigore Uzun – donații din partea a șapte persoane, cu o depășire în sumă totală de 184 800 lei; Mihail Formuzal –  donații din partea a două persoane, cu o depășire în sumă totală de 18 600 lei; Victor Petrov –  donații din partea a 21 persoane, cu o depășire în sumă totală de 436 800 lei; Dmitrii Croitor – donații din partea a cinci persoane, cu o depășire în sumă totală de 102 100 lei; Gheorghii Pavlioglo –  donații din partea a două persoane, cu o depășire în sumă totală de 15 600 lei; Evghenia Guțul (Partidul Politic „Șor”) – donații din partea a 65 de persoane, cu o depășire în sumă totală de 458 800 lei; Serghei Cimpoieș – donații din partea unei persoane, cu o depășire în sumă totală de 148 300 lei”, se arată în comunicatul emis de CEC.

Conform sursei citate, la data de 5 mai 2023, Comisia Electorală Centrală a sesizat oficial Consiliul electoral central al Găgăuziei pentru a examina faptele descrise, care însă nu a întreprins nici o acțiune în acest sens. „Prin urmare, inacțiunea conducerii CEC Găgăuzia, care au calitatea de agenți constatatori ce asigură colectarea rapoartelor privind gestiunea financiară și dețin din prima sursă informații despre posibilele încălcări ale legislației, a condus la comiterea unor încălcări similare și în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de Guvernator (Bașcan) al Găgăuziei. Astfel, CEC a constatat suplimentar donații făcute de persoane fizice cu depășirea plafoanelor pentru donații în numerar pentru concurenții Evghenia Guțul și Grigorii Uzun”, se mai spune în comunicat.

Conform Codului contravențional, odată ce CEC a Găgăuziei nu a întreprins nici o acțiune, agenții constatatori din cadrul Comisiei Electorale Centrale au intervenit prin constatarea și înregistrarea celor opt contravenții pe faptele prevăzute de art.483 alin. (1) din Codul contravențional. Pasibili de răspundere pentru încălcările admise sunt fiecare din cei 106 donatori, care sunt bănuiți de finanțarea ilegală prin depășirea plafonului donațiilor în numerar.  

Potrivit Codului contravențional, se interzice finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendum de către persoane fizice, manifestată prin depășirea plafoanelor stabilite de lege. Încălcarea normei respective se sancționează cu amendă de la 30 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei fizice sau cu amendă de la 180 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

img23003899

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!