ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Eforturile Rusiei de a destabiliza Moldova vor eșua, spune președintele țării

14:57 | 16.05.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Eforturile Rusiei de a destabiliza Moldova vor eșua, spune președintele țării. Declarația a fost făcută de șefa statului, Maia Sandu, într-un editorial publicat în The Economist, comunică MOLDPRES.

Conform sursei citate, crizele pot edifica sau distruge țări. Crizele pot edifica sau distruge lideri. „Republica Moldova, ca și multe alte țări ale Europei, se confruntă cu multiple provocări de o amploare nemaivăzută, de când țara noastră, îngrădită de Ucraina și România, și-a declarat independența în 1991. Războiul nemilos și fără sens al Rusiei împotriva Ucrainei se presupune că ne va face pe noi și alte țări să cedăm sub presiune. Nu o vom face. În calitate de președintă, mă încurajează să văd reziliența și perseverența poporului nostru în fața crizelor interconectate: războiul de la ușa noastră, șantajul energetic al Rusiei și inflația rezultată, recesiunea economică și protestele orchestrate. Cetățenii noștri au rămas fermi, iar parteneriatele noastre cu prietenii și aliații ne-au ajutat să rezistăm furtunii. Moldova devine mai puternică. Aceasta este o criză care cred că va edifica, nu va distruge țara noastră și va stabili direcția parcursului nostru pentru deceniile următoare”, a scris Sandu.

Șefa statului a menționat că este „mândră de modul în care poporul nostru și-a deschis inimile și casele pentru sute de mii de refugiați care fug de atacurile brutale de acolo”. „Deși nimic nu se poate compara cu devastarea din Ucraina, războiul chiar de lângă hotarele noastre trimite unde de șoc care ne afectează și pe noi. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este o invazie militară. Asaltul său asupra Moldovei este hibrid și conceput pentru a ne destabiliza și a ne forța, ca și pe Ucraina, înapoi pe orbita Moscovei. Strategia nu a reușit în Ucraina și nu va reuși în Moldova. Ne-am menținut poziția pentru mai bine de un an și vom continua să o facem. Luptăm împotriva acestei ofensive hibride prin consolidarea rezilienței noastre, reformând instituțiile și apropiindu-ne mai mult de UE. Interconexiunile energetice cu România și alte țări europene ne-au ajutat să rezistăm șantajului cu gaz, să accesăm noi surse de energie și să ținem luminile aprinse și casele încălzite în timpul unei ierni dificile. Ne-am reorientat exporturile către noi piețe și am menținut economia funcțională. Două treimi din comerțul nostru este cu țările UE. Am intensificat și măsurile pentru contracararea dezinformării. Forțele de ordine au dezvăluit schemele din spatele protestelor plătite, orchestrate de interpuși ai Rusiei, care încearcă să ne influențeze de la distanță și să incite la violență pe străzile noastre”, a adăugat președintele.

Maia Sandu a reiterat că mișcarea Republicii Moldova în sensul aderării la UE este ireversibilă.

img23003901

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!