ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu: Aderarea Moldovei la UE reprezintă o investiție crucială în stabilitatea și securitatea comună a Europei

15:05 | 16.05.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Aderarea Moldovei la Uniunea Europeană reprezintă o investiție crucială în stabilitatea și securitatea comună a Europei. Declarația a fost făcută de șefa statului Maia Sandu într-un editorial publicat în The Economist, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, decizia de a solicita oficial aderarea la UE în martie 2022 a fost o alegere clară pentru noi: apelul democrației va triumfa asupra opresiunii autoritarismului. “Acum așteptăm ca statele membre ale UE să deschidă discuțiile de aderare. Avem multe de făcut înainte de a putea adera la bloc, dar suntem hotărâți.

Reformăm în mod cuprinzător sistemul de justiție, ne dublăm eforturile pentru a eradica corupția și crima organizată și lucrăm pentru a contracara influența oligarhilor care la un moment dat ne-au capturat statul; influența a doi criminali fugari a fost redusă după ce au fost loviți de sancțiuni din partea SUA și a Marii Britanii. De asemenea, ne consolidăm capacitatea administrativă, astfel încât să putem implementa reforme și mai profunde în viitor”, a spus președintele.

Șefa statului a precizat că aderarea Moldovei la UE reprezintă o investiție crucială în stabilitatea și securitatea comună a Europei. „Credem că este vital să consolidăm relația noastră și îndemn UE să ia o decizie anul acesta pentru a lansa discuțiile de aderare la începutul anului 2024. Acest pas ne va da impulsul de care avem nevoie pentru a menține reformele și a consolida poziția Moldovei ca viitor membru. De asemenea, trebuie să consolidăm cooperarea în domeniul securității și apărării, să îmbunătățim interconexiunile energetice și să accelerăm suportul pre-aderare pentru dezvoltarea infrastructurii. Porturile ucrainene, care au servit drept poartă de intrare pentru comerțul moldovenesc, rămân sub blocada rusească, astfel devine imperativă prioritizarea dezvoltării infrastructurii pentru a proteja stabilitatea socio-economică comună”, a adăugat Sandu.

Președintele a menționat că eforturile țării noastre de reformă internă încep deja să dea roade. „Din 2021, Moldova a urcat de pe locul 89 pe locul 28 din 180 de țări în Indicele Libertății Presei publicat de Reporteri fără Frontiere. Anul trecut am fost numiți drept un punct luminos al democrației de către raportul Global State of Democracy, care este publicat de Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală. În plus, am intensificat și eforturile pentru a moderniza economia, reducând birocrația pentru investitorii locali și străini. Ne dovedim a fi un partener de încredere pentru UE și multe alte țări. Contribuim la securitatea casei noastre comune europene, fiind un vecin puternic pentru Ucraina, menținând calmul în regiunea separatistă transnistreană și unindu-ne forțele cu UE pentru a contracara provocările de securitate generate de războiul de la ușa noastră. Acest angajament față de Europa va fi vizibil în Moldova, când vom găzdui summitul Comunității Politice Europene în iunie. Pacea, securitatea, reziliența energetică și conectivitatea vor fi pe ordinea de zi când mă voi întâlni cu șefii de stat și de guvern din Europa și cu liderii UE. Va fi o ocazie de a avea o discuție deschisă despre provocările comune. Moldova, viitoare membră UE, rămâne fermă, puternică și încrezătoare”, a conchis Maia Sandu.

img23003902

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!