ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova va primi 48,7 mln de euro din partea Germaniei pentru proiecte sociale

11:25 | 17.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 17 mai /MOLDPRES/. Republica Moldova ar putea beneficia de asistență nerambursabilă în valoare de 48,7 milioane de euro. Astăzi, membrii Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană au aprobat inițierea negocierilor pentru încheierea unui Acord cu Guvernul Republicii Federale Germane, care prevede acordarea acestui suport financiar, comunică MOLDPRES.

Banii vor fi utilizați pentru finanțarea a două proiecte: „Producerea de energie ecologică și eficiența energetică” (38,7 mln de euro) și „Alimentarea cu apă și evacuarea apelor uzate în raionul Cahul II” (10 mln de euro).

Astfel, cea mai mare parte din bani vor fi investiți întru-un program național de reabilitare energetică a fondului imobiliar al Moldovei, care vizează atât instituțiile publice (grădinițe, școli, spitale municipale și raionale), cât și clădirile rezidențiale. Proiectul prevede realizarea lucrărilor pentru îmbunătățirea indicatorilor de performanță energetică a clădirilor: urmează a fi reabilitate sistemele de încălzire, ventilație, de distribuție a energiei termice, precum și sistemele de iluminat.

Totodată, 10 mln de euro, acordați de Guvernul german, vor fi redirecționați pentru finanțarea proiectului „Alimentare cu apă și canalizare în raionul Cahul II”. Sursele adiționale de finanțare sunt necesare pentru acoperirea deficitului de buget pentru proiect, care presupune instalarea apeductului magistral nou de la  SP-1 Prut până la stația de tratare a apei, reabilitarea unor segmente de alimentare cu apă din municipiul Cahul, extinderea sistemului de canalizare din localitate și renovarea a două stații de pompare de canalizare.

Foto simbol

img23003931

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!