ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În toamnă Comisia Europeană se va expune pe implementarea celor nouă condiţionalităţi înaintate Republicii Moldova

15:58 | 19.05.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 19 mai /MOLDPRES/. De când am devenit ţară candidată a Uniunii Europene, şi acest lucru s-a întâmplat anul trecut în iunie, am primit o listă de condiţionalităţi pe care trebuie să le implementăm în Republica Moldova pentru a deschide negocierile de aderare la UE. Raportul deja a fost transmis la Comisia Europeană şi, în toamna anului curent, Comisia Europeană se va expune pe implementarea acelor nouă condiţionalităţi care au fost formulate în raport. Afirmațiile au fost făcute de Ina Coşeru, copreşedintă a Adunării Parlamentare a Euronest într-un interviu pentru AGERPRES și preluat de MOLDPRES.

“Înţelegem ce înseamnă deschiderea negocierilor, înseamnă alte fonduri pentru Moldova. Până atunci trebuie să ne facem temele pentru acasă, înţelegem că pe partea de justiţie am avut restanţe, dar iată că avem şi semnale bune. Ilan Şor a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pentru că acesta a fost un dosar care a fost pus la murat şi nimeni nu înţelegea de ce acest caz a durat atât de mult timp. Şi acum această grupare continuă să se implice în destabilizarea politică a ţării, pentru că vor să rămână la putere şi vor să deturneze guvernarea de la Chişinău pentru a face jocul Kremlinului, şi acele proteste pe care le vedeam la Chişinău sunt unele neautentice, pentru că protestatarii primesc bani din partea organizatorilor şi sunt aduşi organizat cu autobuze în Chişinău”, a opinat Coșeru.

Ea a menționat că pe data de 21 mai, la iniţiativa preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, se va organiza Adunarea Naţională în Piaţa Marii Adunării Naţionale, unde cetăţenii vor reconfirma dorinţa de integrare europeană.

Copreşedintele AP a Euronest a invitat diaspora din România, care este una foarte numeroasă să participe la această adunare naţională. “Pe 21 mai toţi cetăţenii din Moldova, trebuie să ne reconfirmăm dorinţa de a ne integra în Uniunea Europeană, iar pe data de 1 iunie, peste o săptămână, R. Moldova va găzdui următorul summit al Comunităţii Politice Europene, care a fost lansată la iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron şi care va întruni participarea a peste 40 de lideri europeni. Moldova nu a mai organizat niciodată asemenea evenimente şi noi ne aşteptăm la mesaje foarte clare din partea liderilor europeni pe subiectele de interes major pentru cetăţenii noştri”, a conchis deputatul.

img23004046

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!