ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Dorin Recean a participat la prima sesiune a Adunării Generale a Consiliului Autorităților Locale din R. Moldova și România

12:34 | 20.05.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 mai. /MOLDPRES/. Republica Moldova a găzduit prima sesiune a Adunării Generale a Consiliului Autorităților Locale din Republica Moldova și România, care își propune schimb de experiență între primăriile din cele două țări, consolidarea autonomiei locale și dezvoltarea unor proiecte comune în beneficiul cetățenilor din ambele state, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Șeful Executivului Dorin Recean a subliniat că, prin colaborare, sporim capacitatea autorităților publice locale din țara noastră de a furniza servicii publice de calitate și a întări cooperarea între satele și orașele din Republica Moldova și România, accelerarea transferului de experiență, gestionarea fondurilor europene și a programelor de instruire.

„O relație mai strânsă între localitățile de pe ambele maluri ale Prutului va aduce mai multă bunăstare și o creștere a activității sociale și economice. Acest angajament face parte și din agenda noastră de integrare europeană. Ne dorim ca cetățeanul să simtă transformările reale din comunitate și este un bun prilej de a face schimb de experiență între administrația centrală și locală. Consiliul nou creat va aduce mai multă cooperare la nivel local și va completa agenda dinamică deja existentă a guvernelor de la Chișinău și București”, a punctat prim-ministrul Dorin Recean.

La rândul său, Tatiana Badan, președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, a menționat că „prin consolidarea eforturilor celor trei asociații din Republica Moldova și România, vom oferi oportunități suplimentare și vom dezvolta proiecte comune, iar relațiile strânse de cooperare dintre autoritățile locale, bazate pe comunitate de istorie, limbă și cultură,  vor fi intensificate. Vom promova protejarea reciprocă a drepturilor și intereselor autorităților locale în cadrul instituțiilor europene, inclusiv pentru identificarea de surse de finanțare”.

Consiliul Autorităților Locale din Republica Moldova și România include în calitate de membri fondatori Congresul Autorităților Locale din Moldova, Asociația Comunelor din România și Asociația Orașelor din România, fiind înregistrată juridic la 13 ianuarie 2023, în România, iar prima sesiune ordinară a Adunării Generale s-a desfășurat la Chișinău, pe 20 mai 2023.

Foto: Guvern

img23004057

img23004057

img23004057

img23004057

img23004057

img23004057

img23004057

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!