ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu: Ne dorim ca cei care azi sunt în diasporă, să poată reveni acasă - pentru că acasă va fi Uniunea Europeană

12:35 | 21.05.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 21 mai. /MOLDPRES/. Diaspora nu înseamnă doar dorul și despărțirea, diaspora înseamnă moldovenii care își ajuta familia, localitatea de baștină și țara. Ne dorim ca cei care azi sunt în diasporă să poată veni acasă mai des, mult mai des, sau să vină de tot acasă - pentru că acasă va fi Uniunea Europeană. Afirmațiile au fost făcute de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un discurs susținut la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, care se desfășoară astăzi în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), transmite MOLDPRES.

„Transformarea Moldovei într-un stat european înseamnă un drum la finalul căruia să fim mândri că am ales bine. Nu este un drum ușor, dar nu pentru că e greu sau ușor l-au ales moldovenii. L-am ales pentru că este unica șansă ca Moldova să se dezvolte. Este drumul pe care noi, cetățenii Republicii Moldova, l-am ales pentru ca țara noastră să NU mai fie la marginea Europei, să nu trăiască în șantajul rusesc, sărăcie și corupție. Moldova europeană este Moldova în care toți cetățenii săi au loc. Unde fiecare își realizează potențialul liber, fără să fie înjosit, hărțuit. Încăpem cu toții pe această palmă de pământ dragă inimilor noastre”, a spus Sandu.

Ea a adăugat că astăzi întreaga societate are misiunea comună să facă Moldova mai bogată și mai modernă. „Și acest lucru stă în puterea fiecăruia dintre noi. Să ne privim cu mândrie țara. Aud cum ne laudă străinii, aud vorbe de apreciere pentru moldoveni și Moldova. Iar acasă aud cum se critică moldovenii între ei. Nu suntem nici cei mai buni, nici cei mai răi. Nu trebuie să ne rușinăm, dar nici să exagerăm meritele noastre. Îmi doresc să ne apreciem pentru ceea ce suntem. Avem pentru ce să ne apreciem - suntem un popor plin de omenie, punem preț pe dreptate și suntem strâns legați unii de alții prin puterea comunității și a oamenilor care au trecut prin greutăți și bucurii împreună. Știm să fim ospitalieri, dar știm și să punem piciorul în prag când ni se încalcă demnitatea. Sărim în ajutor când este nevoie și împărțim cu frații bucata de pâine. Știm toate aceste lucruri, ele înseamnă Moldova. Cu ele, vom îmbogăți și întări Europa”, a adăugat președintele.

„Și aș vrea să schimbăm modul în care vedem Moldova. Să ne respectăm, să fim mai buni unii cu alții. Cei cu posibilități să-i ajute pe cei care au nevoie de sprijin. Cei înstăriți să contribuie la dezvoltarea satelor în care s-au născut. Să găsim o cale de a comunica cu tânăra generație și de a lucra împreună pentru binele tuturor. Vreau să avem încredere și credință în ceea ce facem. Toți cei adunați aici azi, toți cei care ne urmăresc și sunt cu inimile alături de noi, sunteți oameni buni, harnici - credeți în ceea ce faceți. Să mergem înainte împreună! Istoria Moldovei este una a rezistenței. După o perioadă a rezistenței, următorii ani vor fi despre transformarea noastră în stat european egal cu cele mai dezvoltate state ale lumii. Moldova se ridică. Moldovenii se unesc. Împreună vom ridica o Moldovă europeană cu care să ne mândrim”, a conchis Maia Sandu.

img23004069

img23004069

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!