ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Adunarea Națională „Moldova Europeană” a adoptat o rezoluție prin care afirmă aspirația R. Moldova de a deveni membru al UE

14:16 | 21.05.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 21 mai. /MOLDPRES/. Adunarea Națională „Moldova Europeană” a adoptat astăzi o rezoluție prin care afirmă aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Rezoluția a fost susținută de cetățenii prezenți în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), transmite MOLDPRES.

Rezoluția a fost citită de artistul Andrei Sochircă. Prin intermediul documentului, cetățenii au solicitat clasei politice: să modifice Constituția Republicii Moldova pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea țării la Uniunea Europeană; să asigure cât mai rapid inițierea negocierilor de aderare; să asigure transpunerea legislației europene; să pregătească funcționari publici, primari, mediul academic, oamenii de afaceri pentru aderarea la UE în vederea creșterii capacității de absorbție a fondurilor europene pentru modernizarea țării.

Totodată, cetățenii au cerut clasei politice să extindă negocierile pentru rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean; să-și unească eforturile pentru a îmbunătăți nivelul de trai și modernizarea localităților la nivel european; să asigure interconectarea tuturor sistemelor de infrastructură la piața europeană pentru a exclude orice tip de șantaj; să condamne cu fermitate războiul inuman început de Rusia în Ucraina, care subminează stabilitatea din întreaga regiune.

De asemenea, cetățenii au făcut apel la instituțiile UE să continue sprijinul acordat țării noastre și să accepte Republica Moldova în familia europeană, după îndeplinirea condițiilor de aderare.

La finalul rezoluției se menționează că „aderarea la UE este drumul ales cu fermitate de Republica Moldova”. În timpul citirii rezoluției, cetățenii prezenți în PMAN au scandat „Moldova” și „Europa”.

img23004076

img23004076

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!