ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul Internațional al Artelor Scenice BITEI 2023 a fost reluat după o pauză de șapte ani

14:35 | 22.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 mai. /MOLDPRES/. Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional al Artelor Scenice (Bienala Teatrului Național „Eugène Ionesco”), cu genericul ”Chișinău. Locul ideal pentru întâlniri”, va avea loc în perioada 26 mai-4 iunie, la Chișinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii, împreună cu Teatrul Național „Eugène Ionesco”, sub Înaltul Patronaj acordat de președintele R. Moldova, Maia Sandu, și de Guvernul R. Moldova, cu sprijinul Primăriei municipiului Chișinău.

Programul ediției a XIII-a a Festivalului BITEI va include reprezentările a douăzeci de companii de teatru, muzică și dans, cu spectacole în scenă și în plein-air, din China, Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Italia, Polonia, România, Spania, Ucraina și Republica Moldova. În cadrul Festivalului se vor desfășura ateliere artistice, dezbateri, paneluri și conferințe de presă cu participarea personalităților notorii din domeniul artelor scenice (regizori, critici de teatru, editori de publicații specializate), care vor fi găzduite de Teatrul Național „Eugène Ionesco”, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul Fără Nume și Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, directorul general al Teatrului Național „Eugène Ionesco”, Petru Vutcărău, a menționat că festivalul BITEI a fost reluat după o pauză de câțiva ani, din 2016 până în prezent.

”BITEI este un eveniment cultural foarte important nu doar pentru teatrul nostru, ci și pentru întreaga cultură a țării noastre, pentru publicul spectator, care a manifestat un interes deosebit și mereu ne întreba: când vom reveni la BITEI, când va avea loc următoarea ediție? Și iată, după mai multe eforturi depuse, suntem în prag să inaugurăm cea de-a XIII-a ediție. Aceasta nu ar fi avut loc, dacă ne-am fi propus să-l organizăm doar cu forțele proprii sau cu ajutorul sponsorilor. Rolul statului în organizarea acestui eveniment este substanțial și fundamental. Este o acțiune care are un statut special. Astfel, prin hotărâre de Guvern, în 2016, Festivalul BITEI a obținut statut de eveniment de importanță națională, alături de Festivalul Internațional de Operă și Balet ”Invită Maria Bieșu” și Festivalul Internațional de Muzică ”Mărțișor”. Suntem onorați că avem acest statut și să nu lăsăm ca acest eveniment să dispară sau să-și minimalizeze din importanță”, a precizat Petru Vutcărău.

Prezent, la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că Festivalul BITEI constituie de fapt un pilon al vieții teatrale din R. Moldova și revenirea, după șapte ani de pauză, este un moment extrem de important. ”Este foarte important ca acest festival să fie nu doar pentru lumea teatrală, nu doar pentru publicul amator de spectacole, ci și pentru instituțiile care pot și trebuie să susțină toate evenimentele culturale din R. Moldova. Este foarte important ca R. Moldova să aibă un festival internațional de teatru și este important să nu începem de fiecare dată de la zero. Noi avem lucruri frumoase începute cu mulți ani în urmă, noi trebuie să le continuăm și să le transmitem generațiilor următoare, astfel încât să existe continuitatea dezvoltări spațiului cultural din R. Moldova”, a subliniat ministrul Sergiu Prodan.  

Deschiderea oficială a Festivalului BITEI 2023 va avea loc vineri, 26 mai, la ora 18.00, în incinta Teatrului Național „Eugène Ionesco”. Va urma premiera spectacolului Revizorul de Nikolai Gogol, în regia lui Pertu Vutcărău. 

Duminică, 4 iunie, în ultima zi a Festivalului BITEI, la ora 16.00, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” se va juca spectacolul Balada despre Narayama după Shichiro Fukazawa, în regia lui Yukio Sekiya de la Gekidanichikyo-Hachimaru 1980 Theatre Company (Japonia) – un spectacol care ne va transfera în Evul Mediu al Japoniei, într-un sat sărac situat în munți, unde oamenii ajunși la vârsta de 70 de ani, trebuie să meargă pe Muntele Narayama pentru a-și accepta propria moarte. Iar la ora 18.00, la Teatrul Național „Eugène Ionesco” va avea loc spectacol muzical Lupii lui Calancea prezentat de Alex Calancea Band. După acest spectacol, la ora 20.00, la același teatru va avea loc ceremonia de închidere a Festivalului BITEI 2023 (ediția a XIII-a).

Pentru organizarea Festivalului BITEI, Ministerul Culturii a alocat un buget de 5,8 milioane de lei.

img23004106

img23004106

img23004106

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!