ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UTA Gagauz-Yeri: Promo-LEX condamnă mai multe declaraţii făcute astăzi la Comrat

15:44 | 22.05.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 22 mai. /MOLDPRES/. Asociaţia Promo-LEX condamnă cu fermitate declaraţiile unor reprezentanţi ai Comisiei electorale din UTA Gagauz-Yeri și avocații candidatei Partidului Șor, Evghenia Guțul, făcute în cadrul ședinței Curții de Apel de la Comrat, din 22 mai, în care se examinează recunoașterea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de bașcan. Aceştia au vizat Promo-LEX sugerând că dacă Asociația nu a constatat nereguli în campania electorală, acestea nu ar fi avut loc, transmite MOLDPRES.

Promo-LEX condamnă cu fermitate această abordare manipulatoare, or, Asociația a explicat anterior, inclusiv reprezentanților autorităţii electorale regionale, că nu se va expune public pe marginea acestui scrutin, având o misiune limitată și doar de documentare, axată exclusiv pe monitorizarea zilei alegerilor în ambele tururi (30 aprilie și 14 mai). „Promo-LEX nu și-a propus să aibă o misiune clasică de observare a alegerilor regionale care să monitorizeze întreaga campanie electorală, iar observațiile din ziua alegerilor sunt insuficiente pentru a aprecia procesul electoral în ansamblu”, indică organizaţia.

„Faptul că Misiunea de observare nu și-a prezentat în mod public observațiile și constatările din ziua alegerilor, nu înseamnă nicidecum că în campania electorală nu au fost admise careva nereguli sau încălcări ale normelor legale. Considerăm că anume instanța de judecată este cea care urmează să aprecieze prezența sau lipsa încălcărilor în procesul electoral pornind de la materiale care i-au fost prezentate de organele de resort”, explică Promo-LEX.

Promo-LEX este organizația neguvernamentală cu cea mai vastă experiență de monitorizare a alegerilor la nivel național. Începând cu 2009, Promo-LEX a monitorizat 24 de scrutine (locale, parlamentare și prezidențiale) cu implicarea a peste 16 mii de observatori naționali. Scopul Misiunilor de Observare este informarea publicului despre modul de organizare și desfășurare a scrutinelor, precum și sporirea încrederii cetățenilor în procesul electoral.

Foto simbol

img23004112

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!