ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Miniștrii de externe din UE au convenit asupra implementării unei noi misiuni civile în Republica Moldova

18:53 | 22.05.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 22 mai. /MOLDPRES/. Miniștrii de externe din Uniunea Europeană au convenit luni asupra implementării unei noi misiuni civile în Republica Moldova pentru a o ajuta să-și consolideze reziliența sectorului său de securitate în ceea ce privește gestionarea crizelor și combaterea amenințărilor hibride, relatează EFE, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Scopul acestei misiuni, create oficial la 24 aprilie la solicitarea autorităților de la Chișinău, este de a contribui la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor și a o ajuta să-și îmbunătățească rezistența la amenințările hibride, inclusiv securitatea energetică, pentru ca aceasta să poată contracara manipularea informațiilor sau a ingerințelor străine, a explicat Consiliul Afaceri Externe într-un comunicat.

În acest scop, misiunea va oferi consultanță la nivel strategic și va identifica necesitățile de consolidare a capacităților.

Șef al acestei misiuni va fi românul Cosmin Dinescu, care va conduce operațiunile pe teren, în timp ce comandant va fi directorul general al Serviciului european pentru acțiune externă pentru planificare și operațiuni civile, Stefano Tomat, responsabil de operațiunile civile.

„Încercările de destabilizare a Republicii Moldova s-au înmulțit în mod semnificativ de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE", a subliniat Consiliul Afaceri Externe.

În ianuarie, Guvernul de la Chișinău a solicitat desfășurarea unei misiuni în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună pe teritoriul Republicii Moldova.

Foto simbol

img23004120

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!