ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Igor Vieru a fost comemorat la 35 de ani de la trecerea în eternitate și la 100 de ani de la naștere

14:02 | 25.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. Artiști plastici, foști discipoli ai maestrului, scriitori, jurnaliști, cineaști, muzeografi, fotografi etc., au participat la evenimentele organizate în memoria pictorului Igor Vieru, care au avut loc ieri în satul său de baștină, Cernoleuca, Dondușeni, când s-au împlinit 35 de ani de la trecerea sa în eternitate. Tot în acest an vom marca, pe 23 decembrie, un centenar de la nașterea sa, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Florina Breazu, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, a menționat că programul complex a inclus slujba de pomenire la biserica din sat, vizita la cimitir, școala de vară de pictură, precum și Colocviul Național cu genericul ”Igor și Roland Vieru, promotori ai coloritului național în arta plastică”, moderat de Vasile Malanețchi, susținut la Casa muzeu ”Igor și Roland Vieru”.

În cadrul colocviului, profesorul universitar Eleonora Barbas, doctor în studiul artelor, a vorbit despre pictura ca gen în creația lui Igor Vieru. În același timp, criticul de artă Eleonora Sîdnic s-a referit la omul și artistul Igor Vieru, așa cum l-a cunoscut, iar ziaristul Liviu Belâi a povestit despre artistul complex și colegul său de școală Roland Vieru. Scriitorul Vasile Căpățână a prezentat comunicarea ”Amintiri cu Igor și Roland Vieru, consătenii mei de neuitat”. Tot aici a fost lansată cartea ”Trei zile cu Igor Vieru”, de scriitorul Vladimir Beșleagă, care a participat la eveniment.

”Personalitatea și creația lui Igor Vieru constituie un reper important în consemnarea și valorificarea culturii și tradițiilor populare, asemeni mănăstirilor medievale constituie un loc de refugiu și adăpost pentru spiritele însetate de ideal, adevăr, frumos și valori ale culturii românești. Viziunea și opera lui Igor Vieru ne cultivă un sentiment profund al dragostei și al grijii față de tot ce este autentic, sublim și durabil. Demersul vizual al artistului se adresează părții ideale din noi și ne sugerează cum ar trebui să fim în această lume răvășită de schimbări și intemperii. Întreaga activitate culturală se datorează bunei intenții, gestionării judicioase și punerii în valoare a patrimoniului moștenit de către familia Vieru, directoarei Casei-muzeu Igor și Roland Vieru – Emilia Vieru, soției și copiilor lui Roland Vieru/nepoților lui Igor Vieru”, a subliniat Florina Breazu.

Igor Vieru s-a născut la 23 decembrie 1923 și s-a stins din viață la data de 24 mai 1988. A fost pictor și ilustrator de cărți. Împreună cu Grigore Vieru și Spiridon Vangheli propun copiilor din clasa I cel mai frumos și prietenos „Abecedar" din fosta URSS. Tot alături de Grigore Vieru a semnat și volumele „Duminica cuvintelor" și „Mama". Pictorul a ilustrat numeroase cărți pentru copii: „Poveste lui Harap Alb" și „Capra cu trei iezi" de Ion Creangă; „Poezii" de Mihai Eminescu; „Guguță, căpitan de corabie" și „Băiețelul din Coliba Albastră" de Spiridon Vangheli ș.a.

img23004223

img23004223

img23004223

img23004223

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!