ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău au început Zilele ”Onisifor Ghibu”

17:23 | 25.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. Biblioteca publică ”Onisifor Ghibu” organizează, în perioada 25-27 mai, Zilele ”Onisifor Ghibu” la Chișinău. Astfel, timp de trei zile, scriitorii și cititorii vor sărbători viața și opera unuia dintre cei mai importanți militanți pentru Marea Unire de la 1918, reputat pedagog Onisifor Ghibu, într-un program plin de evenimente speciale și momente memorabile, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției, scriitorul Vitalie Răileanu a afirmat că evenimentele au început astăzi cu depuneri de flori la Stela comemorativă ”Onisifor și Octavian Ghibu” din strada Pușkin, colț cu strada 31 August 1989. Tot azi a fost inaugurată expoziția cu genericul ”Onisifor Ghibu – promotor al pedagogiei practice”, care cuprinde 48 de documente, inclusiv semnate de Octavian Ghibu. Totodată, a fost vernisată expoziția de pictură cu genericul ”Povești colorate în miniatură” a profesoarei de arte plastice Olga Mardari. Expoziția prezintă 46 de lucrări de pictură ale autoarei.

Prima zi s-a încheiat cu simpozionul ”Europa-Moldova din perspectiva Summit-ului Comunității Europene din 1 iunie 2023: conexiuni și dialog cultural”, la care au participat reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, elevi de la liceele ”Spiru Haret” și ”Minerva” din Chișinău. Tot aici, Alexandra Pânzari, consultant principal în cadrul Ministerului Justiției, a susținut o prelegere cu tema ”Convenția Europeană a drepturilor omului”.

Vineri, 26 mai, la Biblioteca Publică ”Onisifor Ghibu” va avea loc un recital susținut de scriitorii Iulian Filip, Maria Ivanov, Iraida Darmancev, Virgil Butnaru ș.a., urmat de prezentarea volumelor elaborate și editate în cadrul Laboratorului de Cercetări Literare și Biobibliografice al Bibliotecii publice  ”Onisifor Ghibu” și de simpozionul cu genericul ”Summit-ul Comunități Europene: perspective și actualitate, valențe și valori educaționale”. 

Zilele Onisifor Ghibu se vor încheia sâmbătă, 27 mai.

img23004235

img23004235

img23004235

img23004235

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!