ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Starea de urgență în Republica Moldova va fi prelungită pentru 60 de zile

21:40 | 26.05.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. Parlamentul a aprobat astăzi prelungirea stării de urgență în Republica Moldova pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 4 iunie 2023, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

În plenul Legislativului, prim-ministrul Dorin Recean a menționat că necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de evoluțiile imprevizibile ale războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei: contraofensivele lansate, dar și extinderea instabilităților inclusiv pe teritoriul Federației Ruse.

„Agresiunea este la hotarul nostru. Lângă noi, în Europa secolului 21, este bombardată infrastructura civilă, sunt distruse rețelele de apeduct și canalizare, infrastructura necesară pentru asigurarea cu medicamente, mâncare și alte necesități. De asemenea, sunt afectate rețelele electrice, ceea ce are un impact direct și asupra Republicii Moldova. Mai mult, atunci când cetățeni ucraineni nu au ce mânca, sunt în întuneric și nu au apă, există riscul de majorare a fluxului migrațional”, a spus prim-ministrul Dorin Recean. Potrivit șefului Executivului, în aceste condiții, este importantă capacitatea Guvernului de a lua decizii imediate pentru gestionarea situațiilor de urgență.

În același timp, prim-ministrul Dorin Recean a menționat că, în luna iunie, Guvernul va finaliza o inițiativă de schimbare a cadrului legislativ, pentru a propune introducerea ordonanței de urgență, după modelul României. Ordonanța de urgență va crește substanțial eficiența controlului parlamentar asupra deciziilor Guvernului și va face fiecare hotărâre luată în situație de criză pasibilă de dezbatere sau chiar anulare în Parlament.

„Aprobarea acestor modificări ale cadrului legal va permite să ieșim din starea de urgență, dar să rămânem pregătiți pentru orice situație neprevăzută, care necesită intervenția imediată a Guvernului, în vederea protejării oamenilor”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean. 

Discursul prim-ministrului Dorin Recean în plenul Parlamentului poate fi văzut aici: https://gov.md/ro/content/discursul-prim-ministrului-dorin-recean-plenul-parlamentului-legatura-cu-prelungirea-0

Foto: Guvern

img23004291

img23004291

img23004291

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!