ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Nicu Popescu: Organizarea Summitului CPE este o dovadă clară că familia europeană apreciază și sprijină țara noastră

11:37 | 30.05.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 30 mai. /MOLDPRES/. Organizarea Summitului Comunității Politice Europene (PCE) în țara noastră este o dovadă clară că familia de state europene apreciază și sprijină Republica Moldova, procesul de reforme și atașamentul nostru la valorile europene. Declarația a fost făcută astăzi de vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, transmite MOLDPRES.

Vicepremierul a afirmat că prezența și gradul de interes pe care îl manifestă continentul european pentru acest Summit relevă că asistăm la un moment istoric pentru Republica Moldova. „Este cel mai mare și cel mai important eveniment diplomatic organizat în țara noastră cel puțin de la independență încoace. În același timp, este unul dintre cele mai importante evenimente diplomatice atât la scara europeană, cât și la scară globală anul acesta, or, o reuniune de 50 de state nu are loc foarte frecvent”, a spus Nicu Popescu.

Oficialul a punctat că Summitul vine să trimită mai multe mesaje pentru societatea noastră. „Primul mesaj se referă la faptul că această reuniune este o dovadă clară că familia de state europene apreciază și sprijină Republica Moldova, procesul de reforme și atașamentul nostru la valorile europene. Un al doilea mesaj important ține de sprijinul întregii familii de state europene pentru pacea și securitatea țării noastre. Astăzi, Republica Moldova nu este amenințată militar, dar trebuie să facă față mai multor efecte negative ale agresiunii Rusiei contra Ucrainei”, a afirmat vicepremierul.

Totodată, potrivit lui, Summitul este un mesaj ferm că Republica Moldova nu este singură, iar prezența celor 50 de lideri europeni la Bulboaca este un semnal clar că Republica Moldova are prieteni numeroși și puternici, care ne susțin în dorința noastră de a menține pacea și stabilitatea în tara. Un alt mesaj care se conturează ține și de sprijinul familiei europene pentru eforturile și procesul nostru de aderare la UE. 

În marja acestui summit vor avea loc mai multe acțiuni și anunțuri legate nemijlocit de Republica Moldova. Prin intermediul acestor anunțuri, treptat vom detalia mai multe rezultate concrete pe care țara noastră le va obține pe parcursul Summitului”, a precizat Nicu Popescu. 

Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

img23004348

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!