ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dorin Recean: Am fost ieri la Bulboaca ca să construim o Europă unită, care poate să facă față tuturor provocărilor

12:10 | 02.06.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 2 iun. /MOLDPRES/. Împreună cu prietenii noștri am fost ieri la Bulboaca, la Summitul Comunității Politice Europene, ca să construim o Europă unită, care poate să facă față tuturor provocărilor. Declarația a fost făcută astăzi de premierul Dorin Recean, la o conferință de presă susținută la Chișinău împreună cu prim-ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala, transmite MOLDPRES. 

„Este un Summit istoric pentru Republica Moldova. Sperăm că este un Summit productiv pentru întreaga Europă consolidată, o Europă care știe să răspundă amenințărilor, provocărilor, dar și oportunităților care trebuie să apară în rezultatul acestor schimbări. Am reușit să avem un eveniment care să răspundă necesităților tuturor participanților”, a spus Dorin Recean. 

Premierul a mulțumit omologului său din Cehia pentru suportul acordat Republicii Moldova în obținerea de către țara noastră a statutului de candidat pentru aderare la UE și în procesul de îndeplinire a condiționalităților impuse de Comisia Europeană. 

„Cehia întotdeauna a fost alături de Republica Moldova. Pe parcursul ultimilor ani, Moldova a beneficiat de peste 50 de proiecte în diferite domenii în valoare de 14 mln de euro”, a punctat Dorin Recean.

Premierul s-a referit și la reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare europeană. „Republica Moldova și-a asumat să îndeplinească nouă condiționalități agreate cu UE. Majoritatea sunt deja executate și către raportul din iunie în Comisia Europeană vor fi executate in totalitate. În paralel, Moldova a format 35 de grupuri pentru ca să facă ajustarea legislației și implementarea acestor ajustări în practică, astfel încât, în raportul Comisiei Europene din octombrie, Comisia să recomandă trecerea la următoarea etapă, adică negocierea aderării la UE”, a conchis premierul. 

Republica Moldova a găzduit ieri Summitul CPE, care a întrunit circa 50 de șefi de state, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. 

img23004484

img23004484

img23004484

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!