ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 70 de persoane din capitală au fost infectate cu borelioză anul trecut, după ce au fost mușcate de căpușe

11:01 | 29.06.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 29 iun. /MOLDPRES/. Cinci persoane au ajuns la medic, de la începutul anului curent, după ce au fost infectate cu borelioză, în urma unor mușcături de căpușă. Numărul cazurilor similare în anul trecut a depășit cifra de 70, cele mai multe înregistrându-se în lunile de vară, când insectele sunt foarte active, comunică MOLDPRES.

Potrivit Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, în primele luni ale anului, numărul cazurilor de borelioză după mușcături de căpușe este în scădere. Cei mai afectați de această boală sunt maturii (69,5%), în special pensionarii și persoanele neangajate în câmpul muncii, care practică plimbările și mai des frecventează locurile de recreere și agrement, unde există riscul mușcăturii de căpușe. Din totalul cazurilor înregistrate, copii constituie 30,5%.

Conform sursei citate, datorită condițiilor climaterice favorabile pe parcursul ultimilor ani, se menține o vitalitate îndelungată a căpușelor, ce duce la înregistrarea îmbolnăvirilor prin borelioza, Lyme, practic, în toate lunile anului. Totuși majoritatea cazurilor de boală (85,7%) se înregistrează în lunile mai - septembrie, ce corespunde perioadei frecventării intense de către populație a locurilor populate de căpușe.

Pentru prevenirea mușcăturilor de căpușă, specialiștii recomandă ca atunci când mergeți în zone împădurite sau cu iarbă înaltă, acoperiți brațele și picioarele, purtând îmbrăcăminte cu mânecă lungă, pantaloni lungi, încălțăminte ce acoperă tot piciorul și trageți șosetele peste pantaloni. Folosiți un produs repelent (indicat pentru îndepărtarea căpușelor). Deparazitați-vă regulat animalele de companie. Verificați copiii în zonele predilecte pentru mușcătura de căpușe: îndeosebi a regiunilor cu piele fină (sub braț, regiunea inghinală, genunchi, abdomen, gât și cap).

Dacă ați fost mușcați de căpușă, la apariția  semnelor de boală contactați medicul de familie sau medicul infecționist. Tratamentul este mai eficient dacă este început precoce. Este contraindicat să utilizați metode chimice și fizice, precum creme, uleiuri, oje, pansamente calde. Ele ar putea mări riscul de infectare, prin mărirea cantității de salivă infectată, eliminată de căpușă.

Foto: doc.ro

img23005186

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!