ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tranzitul de cereale prin Republica Moldova, discutat în România de reprezentanți ai Ucrainei, Comisiei Europene și SUA

19:07 | 11.08.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 11 aug. /MOLDPRES/. Provocările legate de tranzitul de cereale efectuat prin Republica Moldova și exportul de cereale din țara noastră au fost discutate astăzi la o reuniune desfășurată în România, la care au participat factori de decizie ai Republicii Moldova, Ucrainei, României, Comisiei Europene și Statelor Unite ale Americii, transmite MOLDPRES. 

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a declarat că investițiile în infrastructură sunt o necesitate stringentă pentru țara noastră, pentru a satisface necesitățile agricultorilor moldoveni și cele legate de tranzit, în condițiile în care, în prezent, Republica Moldova asigură tranzitul produselor agricole din Ucraina spre Uniunea Europeană.

Potrivit vicepremierului, „interesul Republicii Moldova este să crească capacitățile de transport pe cale feroviară și navală”. „Problema actuală este că avem o calitate precară a infrastructurii feroviare și navale, fapt ce reduce capacitatea de transportare a produselor agricole. Pentru a asigura o conexiune mai rapidă a bunurilor spre UE, trebuie să sporim investițiile. Este important că Republica Moldova a fost inclusă în procesele decizionale și în noile rute logistice, ceea ce crește gradul de coeziune. Aceasta ar însemna resurse și eforturi suplimentare, însă doar prin cooperare, vom putea dezvolta proiecte durabile pe plan regional și să asigurăm interconexiunea cu infrastructura europeană", a comunicat Vladimir Bolea.

La reuniune, vicepremierul Vladimir Bolea a discutat cu ministrul român al Transporturilor, Sorin Mihai Grindeanu, cu șeful Oficiului de Coordonare a Sancțiunilor, Departamentul de Stat al SUA, James O’Brien, cu vicepremierul ucrainean, Oleksandr Kubrakov, și cu directorul DG MOVE, Magda Kopczynska. În cadrul discuțiilor, oficialul de la Chișinău a menționat că de la începutul războiului în Ucraina, Republica Moldova este un exemplu de solidaritate și că țara noastră va continua să fie aproape de poporul ucrainean. Vladimir Bolea a menționat și efectele negative ale războiului asupra producătorilor agricoli din Republica Moldova.

Ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că investițiile majore în infrastructură, care au loc în România, majoritatea cu fonduri europene, sunt importante pentru legăturile cu Republica Moldova și Ucraina în anii viitori. 

După declanșarea războiului din Ucraina, Republicii Moldova i-a revenit un rol important în tranzitul produselor agricole din Ucraina spre Uniunea Europeană.

Foto: Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

img23006406

img23006406

img23006406

img23006406

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!