ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Bookfest Chișinău: Cele mai importante edituri din România și R. Moldova vor prezenta peste 30 de mii de volume de carte

12:22 | 29.08.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 aug. /MOLDPRES/. Circa 30 de mii de volume de carte vor fi prezentate de cele mai importante edituri din România și Republica Moldova la cea de-a VI-a ediție a Salonului internațional de carte „Bookfest Chișinău”. Evenimentul va fi organizat în perioada 30 august – 3 septembrie, la Centrul „Mediacor” de la Universitatea de Stat din Moldova (USM), transmite MOLDPRES.

Bookfest Chișinău 2023 se desfășoară sub Înaltul Patronaj al președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și al președintelui României, Klaus Iohannis.

Timp de cinci zile, între orele 10.00 și 20.00, editurile participante la eveniment îi vor întâmpina pe iubitorii de carte bună cu cele mai noi oferte editoriale, cu promoții și reduceri de preț. Vizitatorii vor avea ocazia să găsească și să răsfoiască cele mai frumoase cărți din oferta curentă a editurilor, dar și să participe la lansări de carte, dezbateri literare, ateliere și întâlniri de suflet cu scriitorii îndrăgiți. Printre personalitățile marcante ale acestei ediții se numără Cristian Tudor Popescu, Ioana Pârvulescu, Adrian Cioroianu, Radu Paraschivescu, Veronica D. Niculescu, Ștefan Lemny, Cătălin Dorian Florescu, Cristian Mungiu, Radu Vancu, Bogdan Murgescu, Martin Rill, Cristian Manolachi, Liviu Cîmpeanu, Ligia Ruscu, Bogdan Crețu sau George Cornilă.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat astăzi la o conferință de presă că, în lipsa cărților, progresul nu ar fi posibil, iar cartea pe suport de hârtie nu va dispărea niciodată pentru că este una dintre cele mai importante descoperiri ale omenirii și cea mai impresionantă modalitate de a conserva și a transmite informația generațiilor viitoare. „Atenția față de carte din păcate are de suferit și în acest sens este nevoie de susținere. Aici trebuie să intervenim noi, pentru a comunica despre importanța cărții și a da exemple astfel încât societatea să pună mâna pe carte, s-o deschidă și să citească”, a spus Sergiu Prodan. Ministrul a adăugat că începând cu anul viitor, va fi lansat un program de traduceri a operelor autorilor basarabeni în alte limbi și de editare a cărților acestora în alte țări.

Directorul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Elena Pintilei, a afirmat că în cadrul Bookfest vor fi organizate circa 90 de lansări de carte. Totodată, în urma evenimentului, edituri din România și Republica Moldova donează o parte din publicațiile expuse Bibliotecii Naționale sau altor biblioteci din țară, care astfel suplinesc colecția de carte în limba română.

Rectorul USM, Igor Șarov, președinte de onoare al Bookfest, a afirmat că acesta este evenimentul central în domeniul cărții în Republica Moldova. „Anumite percepții care există în societate că la Chișinău nu se citește, sunt eronate. Și asta o spun editorii din România și Republica Moldova care la sfârșit fac totalurile. Chișinăul se plasează pe unul dintre primele locuri la capitolul vânzarea de carte, ceea ce vorbește despre o sete a celor care sunt împătimiți de domeniul cărții”, a spus Igor Șarov.

Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Evenimentul beneficiază și de susținere financiară din partea Ministerului Culturii din România și a Ministerului Culturii din Republica Moldova. Organizatorii evenimentului sunt Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Mediacor, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova și Asociația Editorilor din România.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. Prima ediția a Bookfest Chișinău a fost organizată în anul 2016. 

img23006810

img23006810

img23006810

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!