ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șefa statului a discutat cu agricultorii din țară

18:46 | 14.09.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj către zeci de agricultori din Republica Moldova, din toate regiunile țării, mari contribuabili la bugetul statului și angajatori pentru zeci și sute de oameni din comunitățile noastre. Maia Sandu a mulțumit agricultorilor pentru dedicația acestora, pentru faptul că oferă locuri de muncă acasă și, totodată, promovează produsele noastre în lume, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de presă al Președinției. 

„Voi faceți pământul să ne dea roade, voi oferiți locuri de muncă, voi aveți o relație corectă cu statul Republica Moldova. Vă mulțumesc pentru aceste lucruri. Vrem să consolidăm colaborarea noastră, în interesul și beneficiul tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Așa încât să putem mânca acasă produse moldovenești sănătoase și să le promovăm peste tot în lume”, a spus președintele în adresarea sa. 

Șefa statului a vorbit despre problemele din sectorul agricol și necesitatea de a munci împreună pentru a găsi și implementa soluții moderne. „Sunt multe probleme în agricultură. Noi știm acest lucru, iar Guvernul depune eforturi pentru a schimba situația în bine. Executivul acordă prioritate dezvoltării infrastructurii feroviare și portuare, pentru a ne conecta la piața europeană și a crește capacitățile de transport. Am reușit să deschidem piața europeană pentru producătorii noștri și muncim pentru a cuceri noi piețe”, a menționat Maia Sandu.

„Noi ne dorim ca agricultorii moldovenii să fie profitabili, să devină o emblemă, dacă vreți, a unei Moldove cunoscute în toată lumea pentru calitatea și competitivitatea produselor sale. Avem nevoie de contribuția și efortul fiecărui agricultor pentru a transforma sectorul agricol într-o ramură competitivă, dezvoltată și profitabilă a economiei Republicii Moldovei”, a mai declarat președintele. 

Șefa statului a subliniat că este crucial să schimbăm din temelie felul în care facem agricultură în Republica Moldova, în special în contextul schimbărilor climatice. „Statul va fi alături de agricultori, dar nu mai putem sprijini lipsa de eficiență. Subvențiile agricole nu sunt un program de protecție socială, ele nu pot acoperi greșelile de planificare, datoriile sau procurări care nu au nicio legătură cu dezvoltarea sectorului agricol. Subvențiile trebuie să fie despre agricultură eficientă și performantă. Este un efort conștient pe care trebuie să-l facem împreună - și statul, și agricultorii. Fie vom continua să luptăm cu vremea, știind că vom pierde această luptă, fie vom găsi modalități moderne și eficiente de a ne adapta la schimbările climatice”, a declarat președintele. 

Totodată, Maia Sandu a venit și cu un apel către agricultori să susțină și să promoveze proiectul de aderare a Republicii Moldova la UE, care va oferi beneficii inclusiv pentru sectorul agricol. „Vin cu un apel către dumneavoastră - dacă vreți ca toate aceste beneficii să devină o realitate pentru agricultura moldovenească - piață stabilă, vânzări mari, companii cu mai mulți angajați, tehnică și utilaje moderne, acces la cercetare din Europa, profitabilitate și productivitate înalte - e nevoie să puneți umărul la consolidarea sprijinului popular pentru proiectul de integrare europeană a Republicii Moldova. Vorbiți cu oamenii din comunitățile voastre, cu angajații voștri - explicați-le că drumul european este o șansă la bunăstare pentru toți”, a afirmat șefa statului. 

Foto: Președinție

img23007222

img23007222

img23007222

img23007222

img23007222

img23007222

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!