ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Starea de urgență ar putea fi prelungită cu 60 de zile

11:41 | 20.09.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. Starea de urgență în Republica Moldova ar putea fi prelungită cu 60 de zile, începând cu data de 2 octombrie. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv, în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, transmite MOLDPRES. 

Premierul Dorin Recean a afirmat că în prezent în Republica Moldova „este pace și liniște”. „Avem un mediu securizat din două motive: curajul Ucrainei să lupte în continuare și capacitatea instituțiilor statului să utilizeze instrumentele acordate de Parlament prin instituirea stării de urgență pentru ca noi să ne putem continua viața în mod normal, afacerile să se dezvolte. De asta avem nevoie de prelungirea stării de urgență, ca sa putem să asigurăm un mediu calm și liniștit în Republica Moldova”, a conchis Dorin Recean.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a argumentat necesitatea instituirii stării de urgență prin faptul că „riscurile pentru securitatea Republicii Moldova, în contextul războiului din statul vecin, rămân pertinente în continuare”.

„Doar câțiva kilometri despart Republica Moldova de unele zone de conflict, ceea ce o face vulnerabilă la amenințări directe. În același timp, fragmente de drone de luptă și rachete au fost depistate pe teritoriul României și Bulgariei”, a spus Efros.

Ministrul a adăugat că înaintea sezonului rece, există riscuri semnificative ca forțele ruse să intensifice atacurile cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina, ceea ce ar putea duce la perturbarea aprovizionării cu energie electrică în țara noastră, așa cum s-a întâmplat în sezonul rece anterior. „În acest context, prelungirea stării de urgență ar permite Guvernului să ia măsuri pentru a asigura și a consolida securitatea energetică a țării”, a menționat ministrul.

Documentul urmează a fi prezentat spre aprobare Parlamentului.

Ultima dată, starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile începând cu 3 august curent. Starea de urgență în țara noastră a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu declanșarea războiului din Ucraina.

img23007346

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!