ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Membrii CSM: Soluția optimă pentru Iulian Muntean ar fi depunerea cererii de demisie

13:06 | 22.09.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au venit astăzi cu o declarație în cazul lui Iulian Muntean, numit recent de Parlament în funcția de membru al CSM, care ar figura într-un dosar de corupție. Aceștia susțin că soluția optimă pentru Iulian Muntean ar fi depunerea cererii de demisie, transmite MOLDPRES.

„Noi, membrii CSM, declarăm că nu putem admite ca un membru al CSM să ocolească procedurile de evaluare extraordinară, care au cerințe destul de clare și riguroase. În lipsa unei justificări și a explicațiilor credibile cu privire la aceste circumstanțe, ce l-au determinat să nu comunice despre calitatea sa de învinuit în cadrul unei cauze penale, considerăm că soluția optimă pentru Iulian Muntean ar fi depunerea cererii de demisie”, se menționează în declarație.

Potrivit membrilor CSM, Iulian Muntean nu a declarat în fața Comisiei Pre-vetting informații despre faptul că acum câțiva ani a fost pornită o cauză penală, în cadrul căreia i-a fost atribuit statutul procesual de învinuit. În aceste condiții, membrii CSM susțin că, la fel ca și întreaga societate, nu au avut cunoștințe de aceste circumstanțe până la data de 20 septembrie 2023.

„CSM este îngrijorat și de faptul că, deși se cunoștea de câteva luni că domnul Iulian Muntean a fost supus verificărilor în fața Comisiei Pre-vetting, aceste informații totuși au fost comunicate publicului de către instituțiile statului abia acum, la o distanță de două săptămâni de la data numirii sale în funcția de membru al CSM pe un mandat de 6 ani. De asemenea, CSM își exprimă îngrijorarea cu privire la situația în care domnul Muntean ar fi furnizat informații incorecte sau incomplete cu privire la o ancheta în curs de desfășurare, inițiată încă în 2018”, mai este specificat în declarație.

Cu o reacție în acest caz a venit astăzi și ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Oficialul a declarat că  „retragerea sau demisia” lui Iulian Muntean „se impune”.

Iulian Muntean a fost numit de Parlament în calitate de membru al CSM pe 7 septembrie curent. Ulterior,  în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Muntean ar fi învinuit într-un proces penal de corupție. La rândul său, Iulian Muntean afirmă că acest așa-numit dosar a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc, ca fiind o metodă de intimidare.

img23007439

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!