ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

AȘM a venit cu un apel către autorități de a identifica noi oportunități de dezvoltare în domeniile cercetării și inovării

12:42 | 26.09.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/. Academia de Științe a Moldovei (AȘM) a venit cu un apel către autorități de a identifica noi oportunități de dezvoltare în domeniile cercetării și inovării și de a crește investițiile în infrastructura științifică. O scrisoare în acest sens, semnată de președintele AȘM, academicianul Ion Tighineanu și Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină, Randy Schekman, a fost adresată factorilor de decizie din țara noastră, transmite MOLDPRES.

Potrivit autorilor scrisorii, „cu susținerea financiară adecvată a științei, posibilitățile de carieră în cercetare vor fi restabilite, iar tinerii se vor întoarce acasă”. „Sperăm că, în ajunul Deceniului Internațional al Științelor pentru Dezvoltare Durabilă, factorii de decizie din Republica Moldova vor dialoga cu comunitatea academică pentru a identifica oportunități distincte pentru dezvoltare în domeniile cercetării și inovării. Cu susținerea financiară adecvată a științei, posibilitățile de carieră în cercetare vor fi restabilite, iar tinerii se vor întoarce acasă. Cercetători seniori cu experiență, angajați în dezvoltarea unei societăți bazate pe cunoaștere, sunt gata să promoveze noi lideri în cadrul entităților științifice. O creștere substanțială a investițiilor în infrastructura științifică de către Republica Moldova va încuraja, cu siguranță, sprijinul suplimentar filantropic și al agențiilor neguvernamentale din partea prietenilor noștri din Occident”, este specificat în scrisoare.

Ion Tighineanu și Randy Schekman susțin că Republica Moldova are oportunitatea de a merge pe calea prosperității și a dezvoltării durabile doar dacă va fi întreprins un nou efort de promovare a științei fundamentale, de sprijinire a oamenilor de știință și de valorificare a rezultatelor cercetării în beneficiul societății. 

Autorii scrisorii mai spun că Moldova este o țară mică care nu se poate compara cu economiile decisive din Europa de Vest și America de Nord, însă, potrivit lor, alte țări mici, cum ar fi Israelul, sunt capabile să concureze la nivel internațional grație unei investiții guvernamentale înțelepte în infrastructura științifică.

Laureatul Premiului Nobel, profesorul Randy Schekman de la Universitatea California/Berkeley, Statele Unite ale Americii, savant cu renume mondial în domeniul medicinei, a efectuat o vizită în țara noastră în perioada 18-22 septembrie curent. În timpul vizitei, savantului i-a fost acordat titlul de membru de onoare al AȘM.

Foto: AȘM

img23007508

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!