ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cinci spitale au beneficiat de instalarea panourilor fotovoltaice cu ajutorul UE şi PNUD

10:41 | 11.10.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană investește 500 de mii de euro prin intermediul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru instalarea panourilor fotovoltaice cu capacitatea totală de 600 kW pe acoperișurile a cinci spitale. Acestea sunt situate în raioanele Florești, Nisporeni, Ștefan Vodă, Cahul și Călărași, informează MOLDPRES.

Panourile fotovoltaice au fost instalate în cadrul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. Instalarea panourilor fotovoltaice vine drept răspuns la criza energetică prin care trece țara noastră și costurile mari suportate de instituțiile medicale. 

Astfel, la Nisporeni au fost instalate 242 de panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 140 kW.

Directoarea Spitalului raional Nisporeni, Nadejda Ulinici a declarat că aceste panouri fotovoltaice reprezintă un avantaj și vor contribui la reducerea cheltuielilor la factura energetică. ”Tot utilajul medical din instituția noastră este pe bază de curent electric. Odată cu venirea sezonului rece, noi vom avea un beneficiu, deoarece apa este încălzită tot pe bază de curent electric’’, spune Nadejda Ulinici.

Cu un buget de 13 milioane de euro alocat de Uniunea Europeană, programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD, a sprijinit crearea platformei compensatii.gov.md. Programul contribuie la reducerea vulnerabilității energetice prin instalarea panourilor fotovoltaice în gospodării casnice și spitale, precum și schimbarea sistemelor de încălzire centralizată în mai multe edificii.

Foto: PNUD

img23007969

img23007969

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!