ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ALEGERILE LOCALE GENERALE-2023: Sinteza zilei de 20 octombrie

19:06 | 20.10.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. Agenda electorală a zilei de astăzi, 20 octombrie, a inclus un briefing susţinut de Vadim Brînzaniuc, candidat pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Social Democrat European (PSDE), pe tema soluţionării problemei supraaglomerării instituțiilor de învățământ din capitală, transmite MOLDPRES.

„Problema supraaglomerării școlilor și grădinițelor din Chișinău este extrem de gravă, iar soluționarea ei nu mai poate fi amânată. În următorii ani voi demara un amplu program municipal de reabilitare și extindere a tuturor instituțiilor de învățământ din Capitală. De asemenea, în primul mandat, vom construi câte două creșe în fiecare sector al Capitalei. Știm și de unde să luăm bani pentru implementarea acestui amplu program. O soluție sunt acordurile de înfrățire și finanțare, fondurile nerambursabile, precum și banii bugetari, evident, care trebuie însă investiți corect, nu aruncați în vânt”, a declarat Brînzaniuc.

Tot astăzi, a susţinut un briefing de presă Vasile Bolea, candidatul Partidului „Renaştere” la funcția de primar general al municipiului Chișinău, care a abordat tema: “Susținerea familiilor și a bugetarilor. Probleme și soluții".

„Echipa partidului "Renaștere" este hotărâtă să aducă schimbări pozitive în viața bugetarilor și familiilor din Chișinău. Cunoscând provocările financiare și sociale cu care se confruntă aceste grupuri, noi am propus măsuri concrete, precum sprijin financiar pentru botezuri, alocații pentru începerea anului școlar, compensații în perioadele reci, investiții în educație și cultură.  Viziunea noastră este un Chișinău în care fiecare cetățean se simte protejat și sprijinit. Cu determinare și unitate, dorim să readucem prosperitatea și echitatea în Chișinău”, a declarat Vasile Bolea.

Peste 500 de apeluri au fost înregistrate de către operatorii Centrului de apel pentru informarea alegătorilor, a anunţat astăzi Comisia Electorală Centrală (CEC). Membrii CEC au efectuat o vizită la Centrul de apel pentru informarea cetățenilor în legătură cu organizarea și desfășurarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

Coordonatoarea liniei telefonice, Natalia Diacenco, a informat membrii CEC despre faptul că  pe parcursul primelor 30 de zile de activitate a Centrului, operatorii au primit 529 de apeluri, dintre care 451 apeluri unice. Cele mai multe întrebări au parvenit din partea registratorilor (41%), persoane care prelucrează datele conținute în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) în baza accesului autorizat. 118 din apelurile  preluate (26%) sunt din partea alegătorilor care fie au solicitat informații generale despre alegeri (procedura de vot, listele electorale, datele de contact ale organelor electorale), fie au raportat încălcarea legislației pe aspecte ce țin de incompatibilități sau agitație electorală neautorizată.

Următoarea categorie de apelanți sunt concurenții electorali (21%), care solicită informații referitoare la statutul de incompatibilitate a funcției pe care o dețin cu cea de candidat, agitație și publicitate electorală. 

Toate informaţiile cu privire la alegerile locale generale din 5 noiembrie pot fi găsite pe pagina web oficială a Comisiei  Electorale Centrale www.cec.md, rubrica „Ședințe CEC”, subrubrica „Hotărâri CEC”.

img23008280

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!