ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Promo-LEX: Avem o pondere mai mare a incidentelor raportate comparativ cu scrutinele precedente

14:55 | 05.11.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 5 nov. /MOLDPRES/. Observatorii Promo-LEX au raportat, până la ora 14.00, 659 de semnalări de incidente în cadrul alegerilor locale generale. 314 dintre acestea au fost deja prelucrate. Datele au fost prezentate astăzi de directorul de program al Promo-LEX, Nicolae Panfil, transmite MOLDPRES. 

„Per ansamblu, putem să constatăm deja la această oră că avem o creștere sau o pondere mult mai mare a situațiilor de incident raportate comparativ cu scrutinele precedente”, a afirmat Nicolae Panfil.

Potrivit acestuia, observatorii Promo-Lex au raportat 37 de cazuri de întrerupere a proceselor de filmare a operațiunilor electorale, 11 cazuri de agitație electorală în perimetrul de 100 metri sau în incinta secțiilor de votare, 22 de cazuri de deficiențe în listele electorale, inclusiv „discrepanțe de adrese, alegători decedați sau semnături în locul altor persoane”.

„Au fost constatate și deficiențe în funcționarea sistemului informațional automatizat „Alegeri”. Au fost situații diverse: de la suspendarea funcționării sau situații când sistemul indica faptul că alegătorul a votat, iar cel din urmă spune că nu a votat. În total, au fost înregistrate 21 de cazuri”, a comunicat Nicolae Panfil.

Alte 15 incidente vizează prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare sau în raza de 100 metri, nouă cazuri de prezență a materialelor de publicitate în raza secțiilor de votare, patru cazuri de transportare organizată a alegătorilor, 60 de cazuri de votare nejustificată în grup, 19 situații problematice privind utilizarea buletinelor de vot contrar procedurilor, incidente ce țin de sigilarea urnelor de vot.

Directorul de program al Promo-LEX a mai adăugat că „o pondere destul de mare din constatările înregistrate până la ora 14.00, o reprezintă cazurile de încălcare a secretului votului și acest lucru este un semnal îngrijorător”. „Aici vorbim despre cazuri cum ar fi fotografierea buletinelor de vot, prezentarea buletinelor cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot care permit vizualizarea opțiunii alegătorului. În total, au fost raportate 45 de cazuri de acest fel”, a menționat Nicolae Panfil.

„Observatorii noștri au constatat cel puțin două cazuri în secțiile de votare când reprezentanți ai unui concurent electoral țin evidența alegătorilor care vin la vot. Deci se numără alegătorii, în unele cazuri se creează impresia că ei știu foarte exact câți alegători trebuie să vină, care sunt alegătorii pe care îi așteaptă și îi monitorizează în acest sens. Acest lucru poate fi un indicator al unor probleme mai semnificative”, a afirmat Nicolae Panfil. „Totodată, avem un caz la Jora de Mijloc, Orhei, unde buletinele de vot nerepartizate sunt păstrate în interiorul secției, lângă președinte, motivul invocat fiind lipsa safeului”, a conchis sursa citată.

La alegerile locale generale de astăzi, Promo-LEX a delegat 602 observatori statici, inclusiv în toate secțiile de votare din municipiile Bălți și Chișinău, precum și în 237 de secții de votare din restul țării, selectate în baza unui eșantion reprezentativ. De asemenea, procesul electoral din restul secțiilor de votare, din imediata apropiere a acestora și traseele de acces către ele, este monitorizat și de către alți 142 de observatori grupați în 71 de echipe mobile.

În Republica Moldova au loc astăzi alegeri locale generale. Cetățenii cu drept de vot sunt așteptați la cele 1958 de secții de votare pentru a-și alege primarii și consilierii. Procedura de vot a demarat la ora 07.00 și se va încheia la ora 21.00.

img23008817

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!