ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Medici din mai multe țări s-au întrunit în cadrul unei conferințe științifice la Chișinău

12:33 | 07.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 7 nov. /MOLDPRES/. Experți, cercetători și practicieni din domeniul medicinei, s-au întrunit la Chișinău în cadrul conferinței științifice naționale cu genericul „Împreună mai puternici pentru pacienții cu boala celiacă și maladiile gluten sensibile non-celiace”, marcând astfel și Ziua Cooperării Europene 2023, comunică MOLDPRES.

Conferința a fost organizată de către Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă, în calitate de Punct Național de Contact al Programului Transnațional Dunărea în Republica Moldova.

La eveniment au fost abordate subiecte ce țin de provocările existente și realizările în managementul bolii celiace în cadrul proiectului „CD SKILLS –  Îmbunătățirea gestionării bolii celiace în regiunea Dunării prin creșterea gradului de conștientizare, îmbunătățirea cunoștințelor și dezvoltarea de competențe mai bune”, implementat de Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” în comun cu 18 parteneri din nouă țări.

Alexandru Corlăteanu, șeful Secției de cooperare și cercetare a Departamentului Cercetare de la USMF „Nicolae Testemițanu”, a remarcat faptul că, în premieră, o echipă de medici gastroenterologi din Republica Moldova au reușit să dezvolte Registrul electronic al pacienților cu boală celiacă, ce face posibilă evidența centralizată a pacienților cu boala celiacă la nivel național. „Acest Registru reprezintă un instrument indispensabil pentru monitorizarea și gestionarea bolii, servind drept bază pentru elaborarea unui program național al bolii celiace. Datorită acestei colaborări, în prezent au apărut perspective noi pentru USMF „Nicolae Testemiţanu” în domeniul cercetării. Acest lucru dă noi speranțe pentru a putea asigura o viață normală tuturor adulților și copiilor cu boală celiacă din Moldova”, a adăugat medicul.

Boala celiacă este o afecțiune ereditară caracterizată de o reacție sistemică la gluten, prezent în grâu, orz și secară. Actualmente, în Registrul electronic al pacienților cu boală celiacă sunt înregistrate 67 de persoane, dar se consideră că numărul acestora este cu mult mai mare.

img23008905

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!