ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Promo-LEX a prezentat rezultatele preliminare ale numărării în paralel a voturilor în municipiul Bălți

11:26 | 20.11.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 20 nov. /MOLDPRES/. Misiunea Promo-LEX de observare a turului II al alegerilor locale generale a prezentat astăzi rezultatele preliminare ale numărării în paralel a voturilor pentru funcția de primar al municipiului Bălți. Directorul de program al Promo-LEX, Nicolae Panfil, a afirmat că rezultatele obținute relevă „diferențe neesențiale”, care „nu au fost în stare să afecteze rezultatele votării”, transmite MOLDPRES

„Numărarea în paralel a votului pentru funcția de primar al municipiul Bălți relevă diferențe neesențiale de câteva zeci de voturi între candidați, o diferență de aproximativ 47 de voturi constatate de Promolex comparativ cu datele Comisiei Electorale Centrale. Au fost procesate toate cele 60 de procese verbale din secțiile de votare din municipiul Bălți. Au fost recepționate două procese verbale eronate. Aceste erori nu au fost în stare să afecteze rezultatele voturilor”, a afirmat Nicolae Panfil.

Directorul de program al Promo-LEX s-a referit și la incidentele semnalate de observatori pe parcursul zilei de ieri. „Secțiile de votare s-au deschis în mare parte la timp, fără incidente și fără situații problematice. Au fost însă 18 cazuri când acestea s-au deschis puțin mai devreme sau puțin mai târziu decât ora 07.00, dar aceste situații nu au afectat cumva drepturile alegătorilor. Totodată, a fost un caz în care secția de votare s-a închis mai devreme sau mai târziu cu puțin timp decât ora 21.00 așa cum prevede legislația”, a punctat sursa citată.

Printre cele mai frecvente incidente înregistrate se numără prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m, încălcarea secretului votului, întreruperea procesului de filmare, deficiențe în listele electorale, transportare organizată a alegătorilor. „Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în raza secțiilor de votare a fost un fenomen masiv observat, comparativ cu alte incidente pe parcursul zilei de ieri, fiind înregistrate 31 de cazuri de acest fel. Un alt incident frecvent întâlnit a fost și fotografierea buletinelor de vot sau alte încălcări ale secretului votului, fiind raportate 25 de cazuri”, a spus Nicolae Panfil. 

În Republica Moldova, s-a desfășurat duminică, 19 noiembrie, turul doi al alegerilor locale generale. Promo-LEX a delegat observatori statici în 175 de secții de votare, din totalul celor 620 de secții deschise. Alte 445 de secții de votare vor fi acoperite de cele 50 de echipe mobile ale Misiunii de observare. 

img23009331

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!