ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cooperarea moldo-norvegiană, discutată de președintele Maia Sandu și delegația parlamentară din Norvegia

18:58 | 20.11.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 nov. /MOLDPRES/. Președintele Maia Sandu a discutat astăzi cu membrii Comisiei pentru afaceri externe și apărare din Parlamentul Norvegiei, aflați în vizită la Chișinău, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

Șefa statului a subliniat relațiile de prietenie precum și solidaritatea și sprijinul Norvegiei în perioade de criză, inclusiv în contextul războiului din Ucraina. 

Pe parcursul acestui an, șefa statului a avut mai multe întrevederi cu prim-ministrul norvegian, Jonas Gahr Støre, în cadrul platformelor multilaterale: în marja Conferinței de Securitate de la München, la reuniunea Comunității Politice Europene, și în timpul celei de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York. 

În 2023, Norvegia a alocat Republicii Moldova asistență financiară nerambursabilă în valoare de 500 de milioane de coroane norvegiene (aproximativ 42 de milioane de euro) prin Programul Nansen, pentru a susține Ucraina și Moldova. Fondurile sunt direcționate prin Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare și Banca Mondială pentru a finanța proiecte de eficiență energetică și pentru a-i ajuta pe cetățeni să facă față provocărilor cauzate de războiul din țara vecină. 

Președintele Maia Sandu a evidențiat, de asemenea, importanța relațiilor economice bilaterale și perspectivele de consolidare a acestora prin ratificarea acordului de liber schimb cu Asociația Europeană de Liber Schimb (EFTA), inclusiv de către Parlamentul norvegian. Acest acord va oferi producătorilor moldoveni acces la noi piețe de export, va stimula exporturile și va deschide noi oportunități pentru comerțul bilateral.

img23009369

img23009369

img23009369

img23009369

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!