ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldelectrica a devenit membru observator al ENTSO-E

09:06 | 23.11.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 23 nov. /MOLDPRES/. Întreprinderea de Stat „Moldelectrica" a devenit membru observator al ENTSO-E (Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport de energie electrică), după ce a semnat miercuri un acord oficial în acest sens, transmite MOLDPRES.

Astfel, Moldelectrica devine parte integrantă a comunității europene a operatorilor de sisteme de transport (OST), care își propune să împărtășească cunoștințe, să promoveze inovația și să contribuie la o infrastructură energetică sustenabilă în Europa.

Aderarea la ENTSO-E reprezintă o evoluție semnificativă pentru Moldelectrica și va contribui la consolidarea relațiilor cu operatorii de transport de energie electrică din UE, precum și la participarea activă a Moldelectrica în dezvoltarea și implementarea standardelor și practicilor europene în sectorul energetic.

Directorul general interimar al Moldelectrica, Sergiu Aparatu, a declarat că prin obținerea calității de membru observator la ENTSO-E, sunt consolidate relațiile cu operatorii de transport de energie electrică din Europa. „Suntem acum parte a unei comunități care împărtășește cunoștințe, experiență și resurse pentru a asigura o rețea energetică eficientă și durabilă în întreaga regiune”, a punctat sursa citată.

La rândul său, președintele ENTSO-E, Zbyněk Boldiš, a menționat că Acordul semnat formalizează sprijinul și solidaritatea ENTSO-E față de Moldelectrica și reprezintă o recunoaștere a eforturilor depuse pentru menținerea stabilității sistemului de transmisie energetică al Moldovei în condiții dificile. 

ENTSO-E este o rețea europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică. Cei 39 de OTS-uri membri, reprezentând 35 de țări, sunt responsabili pentru funcționarea sigură și coordonată a sistemului electroenergetic interconectat al Europei, cea mai mare rețea electrică interconectată din lume. În primăvara anului trecut, Republica Moldova și Ucraina au finalizat procesul de sincronizare la rețeaua energetică europeană ENTSO-E.

img23009456

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!