ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cetăţenii Republicii Moldova vor putea beneficia de noi servicii publice prestate online

09:08 | 24.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. Cetățenii care dețin semnătură digitală pot solicita online și primi instantaneu (în regim de timp real) în cabinetul personal (MCabinet) opt documente electronice, a anunțat astăzi Agenţia Servicii Publice (ASP), transmite MOLDPRES.

Potrivit instituţiei, este vorba de cinci extrase din Registrul de stat al populaţiei şi trei extrase din Registrul de stat al conducătorilor de vehicule.  

„Noile servicii pot fi accesate online atât din Republica Moldova, cât și de peste hotare, iar cererea de solicitare online a serviciului se depune prin intermediul platformei www.servicii.gov.md. Achitarea serviciilor respective se face prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice (Mpay)”, explică ASP.

Extrasele, solicitate online și primite instantaneu în format electronic în MCabinet, costă mai puțin cu 20% decât documentele eliberate pe suport de hârtie. În prezent, tariful pentru un extras din Registrul de stat al populației variază de la 90 lei (perfectare în 10 zile) până la 450 de lei (perfectare într-o oră), iar din Registrul de stat al conducătorilor de vehicule – de la 130 (perfectare în 10 zile) până la 650 de lei (perfectarea în aceeași zi).  

„Pentru extrasele electronice care vor fi generate instantaneu în cabinetul personal al cetățeanului se vor aplica tarife fixe, după cum urmează: extrase din Registrul de stat al populației (indiferent de volumul de informații solicitate) - 70 de lei; extrase din Registrul de stat al conducătorilor de vehicule  – 100 de lei. La necesitate, sistemul oferă posibilitatea de a solicita apostilarea documentelor comandate online și livrate instantaneu în cabinetul personal. Serviciul de apostilare se oferă contra cost, în funcție de mai mulți parametri (țara pentru care se solicită, termenul de perfectare etc.)”, precizează sursa citată. 

Noile servicii au fost elaborate în comun cu Agenția de Guvernare Electronică.

img23009495

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!