ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Agriculturii a lansat o campanie de informare privind acțiunile realizate în acest an

09:40 | 24.11.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. În ajunul Zilei lucrătorului din agricultură și industria prelucrătoare, marcată în a patra duminică din luna noiembrie, ministerul de resort inițiază o campanie de informare privind acțiunile realizate de instituţie timp de un an pentru dezvoltarea sectorului agricol și mediului rural, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), în anul 2023, Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural a fost majorat până la 1,9 miliarde de lei (95 milioane de euro). Până în prezent, în conturile agricultorilor au fost debursați 1.82 miliarde de lei.

„Fiind într-un dialog permanent cu Asociațiile profesionale, ministerul a reușit  formularea soluțiilor țintite, eficiente și legale pentru fiecare sector, fiind create posibilități și condiții pentru ca agricultorii din țară să poată trece mai ușor peste crize. Astfel, în anul 2023, MAIA a elaborat o nouă politică de subvenționare pentru a încuraja dezvoltarea fermierilor mici și mijlocii, fiind puse accente pe: diversificarea formelor de subvenționare; alocarea subvențiilor majorate pentru tinerii fermieri, femei fermieri, grupuri de producători, cooperative de întreprinzători și ferme zootehnice cu profil – lapte; alocarea plăților directe pe kg de produs. În acest an, în premieră, au fost recepționate cereri pentru subvenționarea cu 3 lei per kg la lapte de vacă facturat”, explică sursa citată.

De asemenea, 185 de entități economice au depus cereri pentru subvenționarea laptelui, dintre care 163 au primit deja circa 75 milioane de lei. Celelalte cereri sunt în proces de verificare. 

„Suplimentar, pentru a susține fermierii, au fost aprobate și alte măsuri de intervenție, cu efect de diminuare a costului de producere: rambursarea accizei la motorină utilizată în anul agricol 2023 pentru efectuarea lucrărilor în exploatațiile agricole în cuantum de până la 100%; susținerea fermierilor micro și mici prin acordarea suportului financiar din Fondul de Rezervă a Guvernului, în valoare de 200 milioane de lei - pentru fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022. Toți cei 2161 de fermieri, care au solicitat ajutorul, au primit deja banii”, indică MAIA.

Urmează să fie acordat ajutor umanitar exprimat în motorină, în cuantum de 4000 tone, destinat fermierilor micro și mici, dar și instituțiilor publice, care dispun și exploatează teren arabil de până la 1500 ha, ce a fost însămânțat cu culturi de fitotehnie pentru roada anului 2022 și a fost afectat de secetă. AIPA gestionează 1543 de cereri de solicitare a ajutorului umanitar, rezumă Ministerul Agriculturii.

img23009497

img23009497

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!