ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Documentația cadastrală va putea fi întocmită prin metodă simplificată

13:11 | 24.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. Un proiect de lege care vizează facilitarea procesului de delimitare a proprietății publice a fost votat astăzi în lectura a doua de Parlament, comunică MOLDPRES.

Astfel, pentru unele categorii de terenuri proprietate publică, administrația publică locală va avea posibilitatea de a întocmi documentația cadastrală prin metodă simplificată, ceea ce ar diminua timpul și costurile pentru înregistrarea acestora. De asemenea, modificările operate vin să asigure evitarea executării delimitării repetate asupra bunurilor delimitate anterior. Proiectul mai conține prevederi referitoare la clarificarea competențelor organului abilitat cu funcții de elaborare a politicii de stat în domeniul cadastrului și organizării teritoriului, precum și a organului abilitat cu funcții de implementare a politicii de stat în domeniul delimitării bunurilor imobile proprietate publică.

Totodată, proiectul prevede că, în cazul terenurilor și construcțiilor care sunt părți componente ale monumentelor arheologice de importanță națională și care sunt delimitate drept proprietate a unităților administrativ-teritoriale, autoritățile publice vor asigura transmiterea acestora din proprietatea unităților administrativ-teritoriale în proprietatea statului. Transmiterea acestor terenuri/construcții se va putea face dacă, în baza unui studiu pluridisciplinar al specialiștilor în domeniul patrimoniului arheologic, se va demonstra că acestea au o valoare națională din punct de vedere istoric, urbanistic, estetic, etnografic sau antropologic.

img23009515

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!