ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Piața din România devine o destinație tot mai importantă pentru fructele moldovenești

13:14 | 24.11.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, cu suportul Proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, a participat ieri în calitate de partener al forumului RO Fruits & Vegetables Show 2023, un eveniment emblematic al profesioniştilor din industria de fructe şi legume din România, transmite MOLDPRES.

Directorul executiv al asociației, Iurie Fală, a prezentat perspectiva sectorului de fructe proaspete din Moldova, dinamica exporturilor în România, potențialul și oportunitățile de colaborare cu retaileri și distribuitori din România.

„Piața românească este considerată de către producătorii moldoveni drept piață autohtonă. Exporturile de fructe către această destinație sunt în creștere constantă, iar unul dintre obiectivele Moldova Fruct, conform strategiei de marketing, este realizarea unei prezențe de 70% din cantitatea de mere importată pe piața românească. Colaborând cu rețelele românești, ne extindem în Europa. În același timp, comunicarea cu partenerii din România ne permite să îmbunătățim standardele de calitate, sortimentul, ambalajul”, a estimat Iurie Fală.

La forum au participat și 14 producători și exportatori de fructe, membri ai Moldova Fruct, care au avut acces la panelurile conferinţei, publicaţia specializată Legume-Fructe, având prilejul să discute cu reprezentanții celor mai importante rețele de magazine, distribuitori și comercianți din România.

Piața României este o destinație importantă pentru fructele moldovenești. În primele zece luni ale anului 2023, către ţara vecină au fost exportate peste 16 mii tone de prune, cu 34% mai mult decât în anul 2022. Totodată, anual, Moldova exportă în jur de 13 mii tone de struguri și începând cu 2022, mai mult de 10 mii tone de mere. 

img23009520

img23009520

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!