ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

15:58 | 24.11.2023 Categorie: Comunicate

Prima reuniune a Consiliului Consultativ de pe lângă Agentul guvernamental are loc la Strasbourg

Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. Prima reuniune a Consiliului Consultativ de pe lângă Agentul guvernamental are loc în perioada 23-24 noiembrie 2023, la Strasbourg, Franța. Aceasta este organizată cu sprijinul Proiectului Consiliului Europei „Consolidarea sistemului de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova”.

În deschiderea reuniunii, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a vorbit despre modificările normative, recent operate, care au permis lansarea acestei platforme de dialog, pe palierul căreia va putea fi valorificată expertiza reprezentanților autorităților publice, mediului academic și societății civile.

„Această platformă de discuții va contribui la consolidarea capacităților statului de promovare și respectarea a drepturilor omului. Vă încurajez să contribuiți și să valorificați expertiza dumneavoastră în cadrul acestui Consiliu Consultativ. Avem o șansă reală de a consolida mai mult reprezentarea noastră în fața Curții Europene și de a eficientiza procesul de punere în executare a hotărârilor și a deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului”, a menționat ministra Mihailov-Moraru.

În cadrul reuniunii, au fost discutate aspecte materiale și procedurale referitoare la procesul de executare a hotărârilor și a deciziilor CtEDO și mecanismul de supraveghere de către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a procesului de executare a hotărârilor Curții.

În continuare, membrii Consiliului Consultativ au discutat despre cauzele moldovenești, făcând un schimb de opinii referitoare la măsurile individuale și generale care trebuie implementate la nivel național în sensul executării integrale și în termene proxime a hotărârilor Curții.

Consiliul consultativ al Agentului guvernamental a fost instituit pentru prima dată în martie 2016, iar componența sa a fost revizuită recent, fiind constituit din reprezentanți ai autorităților publice, ai mediului academic, ai instituțiilor naționale de protecție a drepturilor omului și ai societății civile.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!