ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

10:21 | 27.11.2023 Categorie: Comunicate

Etapele reformei justiției: ce s-a făcut și ce urmează

Chişinău, 27 nov. /MOLDPRES/. Astăzi, Comisia nr.2 (Comisia vetting) începe audierea judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ) și a candidaților la funcția de judecător al CSJ. În acest context, pentru informare și claritate, prezentăm un rezumat al etapelor reformei: ce s-a făcut, unde suntem și ce urmează.

1.     Comisia nr.1 (Comisia pre-vetting) și-a început activitatea în luna aprilie 2022. Aceasta a evaluat toți candidații la funcția de membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care au depus dosarele până la data de 1 septembrie 2023. Acum, au loc audierile repetate ale candidaților care au picat evaluarea și au contestat decizile Comisiei pre-vetting la CSJ, iar Curtea Supremă de Justiție a admis contestațiile acestora. După reevaluarea candidaților, Comisia pre-vetting își va încheia mandatul.

2.     Comisia nr.2 a fost creată în luna iunie a acestui an. Până acum, au fost colectate informațiile despre judecătorii CSJ și candidații pentru funcția de judecător al CSJ. Astăzi, 27 noiembrie, Comisia vetting a demarat audieri publice cu judecătorii CSJ și candidații, care au depus toate actele necesare.

Ulterior, Comisia nr.2 va evalua:

-         candidații la funcția de membru al CSM, care au depus dosarele după data de 1 septembrie 2023;

-         membrii Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor și ai Colegiului disciplinar din cadrul CSM;

-         judecătorii din funcții-cheie (președinții și vicepreședinții de instanțe);

-         judecătorii Curților de Apel.

3.      Comisia nr.3 va evalua:

- candidații la funcția de membru al CSP, care au depus dosarele după data de 1 septembrie 2023;

- procurorii din funcții-cheie din cadrul Procuraturii Generale;

- procurorii din cadrul procuraturilor specializate (Procuratura Anticorupție și PCCOCS);

- procurorii-șefi ai procuraturilor teritoriale și adjuncții acestora;

- membrii Colegiului pentru selecția și evaluarea procurorilor și ai Colegiului de disciplină și etică din cadrul CSP.

4. Judecătorii și procurorii, care nu vor trece prin exercițiul de pre-vetting/vetting, vor fi evaluați de către Colegiile pentru selecția și evaluarea judecătorilor și procurorilor din cadrul CSM și CSP, după formarea acestora.

Se preconizează ca Comisiile nr.2 și nr.3 să încheie evaluările subiecților menționați mai sus până la sfârșitul anului 2025.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!