ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un medic român a primit titlul Doctor Honoris Causa al USMF „Nicolae Testemiţanu”

16:39 | 27.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 27 nov. /MOLDPRES/. Senatul Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” i-a decernat titlul onorific Doctor Honoris Causa profesorului emerit Dan Lucian Dumitrașcu de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, România, comunică MOLDPRES.

În debutul ceremoniei, rectorul Universității Emil Ceban a dat citire Laudatio, menționând că titlul onorific este conferit profesorului Dan Lucian Dumitrașcu pentru aportul considerabil și constant în dezvoltarea relațiilor de cooperare între USMF „Nicolae Testemițanu” și UMF „Iuliu Hațieganu”. “Acest parteneriat s-a realizat prin formarea și perfecționarea cadrelor ştiinţifico-didactice ale universității noastre și a cadrelor medicale în domeniul gastroenterologiei și hepatologiei pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova, contribuţia substanţială la prosperarea învăţământului superior medical, a științelor medicale și a societății în ansamblu. Grație eforturilor sale s-a intensificat procesul de implementare a standardelor europene în serviciul de gastroenterologie și hepatologie din țară, ca rezultat, în anul 2022 Societatea de Gastroenterologie și Hepatologie din R. Moldova a devenit membră a Uniunii Europene de Gastroenterologie”, a punctat rectorul.

La rândul său, Dan Lucian Dumitrașcu și-a exprimat bucuria că s-a revăzut cu mulți prieteni și colegi de breaslă de la USMF „Nicolae Testemiţanu”, reiterând disponibilitatea sa pentru continuarea colaborării pe viitor. Profesorul a prezentat câteva date din biografia sa, precum și cele mai importante realizări în medicină la nivel național și internațional.

Profesorul Dan Lucian Dumitrașcu s-a născut la 5 februarie 1957 în Cluj-Napoca, România. Este membru titular al Academiei de Științe Medicale, președinte al Asociației Europene de Gastroenterologie, Endoscopie și Nutriție din 2020, președinte de onoare al Societății Române de Neurogastroenterologie, șef al Comitetului Societăților Naționale ale Uniunii Europene de Gastroenterologie și coordonator Boala Gaucher în România. 

img23009601

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!