ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Armistiţiul între Israel şi Hamas a fost prelungit cu două zile, anunţă Qatarul şi mişcarea palestiniană

19:33 | 27.11.2023 Categorie: Externe

Doha, 27 nov. /MOLDPRES/. Armistiţiul de patru zile în luptele dintre Israel şi Hamas, încheiat în cadrul unui acord intrat în vigoare vineri, va fi prelungit cu două zile, a declarat luni Qatarul, ţară ce mediază acest acord, informează AFP, preluată de Agerpres şi MOLDPRES.

În timp de armistiţiul în vigoare este pe punctul să expire marţi la orele 07:00 (05:00 GMT), "statul Qatar anunţă că, în cadrul medierii în curs, un acord a fost încheiat pentru a prelungi armistiţiul umanitar cu două zile în Fâşia Gaza", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe qatarez, Majed Al-Ansari, pe platforma X, fosta Twitter.

La rândul său, mişcarea palestiniană Hamas a declarat luni că a convenit cu Egiptul şi Qatarul asupra unei extinderi cu două zile a armistiţiului cu Israelul, în aceleaşi condiţii ca armistiţiul precedent de patru zile.

"S-a ajuns la un acord cu fraţii din Qatar şi Egipt pentru extinderea armistiţiului umanitar temporar cu alte două zile, în aceleaşi condiţii ca armistiţiul precedent", a anunţat Hamas într-o convorbire la telefon cu Reuters.

Hamas pregăteşte "o nouă listă" de ostatici care ar urma să fie eliberaţi "pentru a prelungi armistiţiul", a declarat luni, într-un comunicat, Oussama Hamdan, cadru al mişcării islamiste palestiniene.

În termenii acordului de expiră marţi, în fiecare zi, începând de vineri, Hamas a eliberat 13 ostatici israelieni, toţi copii şi femei, în timp ce Israelul a eliberat 39 de prizonieri, tot femei şi tineri sub 19 ani.

Hamas s-a declarat deja gata pentru o prelungire a armistiţiului, în timp ce Israelul cere să "primească 50 de ostatici suplimentari" după noaptea de luni spre marţi.

img23009607

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!