ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

EcoContact a prezentat la Geneva experiența națională privind Registrul emisiilor şi transferului de poluanți

14:47 | 28.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 28 nov. /MOLDPRES/. Asociaţia EcoContact participă, în perioada 27 - 28 noiembrie curent, la cea de-a zecea reuniune a părților Protocolului privind Registrul emisiilor şi transferului de poluanți (PRTR) al Convenției  privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziilor şi accesul la justiție în probleme de mediu (Convenția de la Aarhus). Evenimentul este desfășurat la Geneva, gazda acestuia fiind Comisia Economică a ONU pentru Europa (CEE-ONU), transmite MOLDPRES.

În cadrul reuniunii au fost examinate progresele înregistrate de punere în aplicare a registrului; promovarea și coordonarea; mecanismele de raportare și de conformitate, inclusiv activitățile subregionale și naționale. „În cadrul celei de-a cincea sesiuni a reuniunii - Activități subregionale și naționale: realizări, necesități și provocări, Ion Marin, coordonatorul național al proiectului „Îmbunătățirea registrelor de emisii și transferuri de poluanți (RETP) în țările din Balcanii de Vest și Republica Moldova”, a împărtășit experiențele acumulate de autoritățile de mediu, operatorii și ONG-urile din Republica Moldova privind implementarea și dezvoltarea, modernizarea și optimizarea sistemului RETP. În context, a fost accentuată necesitatea consolidării capacităților operatorilor economici în utilizarea RETP, precum și a creării unei structuri guvernamentale de mentenanță dedicată sistemelor informaționale”, explică EcoContact.

Protocolul RETP a fost adoptat pe 21 mai 2003 la Kiev, Ucraina, de către părțile la Convenția de la Aarhus (prin care se pune în aplicare articolul 5 al Convenției privind colectarea și diseminarea informațiilor despre mediu), și a intrat în vigoare la 8 octombrie 2009. Republica Moldova a semnat Protocolul RETP la 31 decembrie 2003, și l-a ratificat la 26 aprilie 2013.

„Operatorii industriali raportează periodic prin intermediul Sistemului Informațional „Registrul național al emisiilor și al transferului de poluanți” (SI RETP) date sistematizate despre emisiile de poluanți în aer, apă, sol și sursele difuze precum și transferurile de deșeuri și poluanți din apele reziduale în afara amplasamentului”, rezumă EcoContact.

În prezent, peste 700 de instalații furnizează date sistematizate despre emisiile de poluanți caracteristice domeniului de activitate. Pentru a vizualiza harta acestora, poate fi accesat https://retp.gov.md/#/ 

img23009633

img23009633

img23009633

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!