ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a avut loc cea de-a 14-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere RM – UE

17:58 | 29.11.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 29 nov. /MOLDPRES/. Legislativul a găzduit astăzi cea de-a 14-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere RM – UE (CPA RM – UE). Evenimentul a reunit deputați, europarlamentari și reprezentanți ai Guvernului, care au discutat despre progresele înregistrate de țara noastră în contextul implementării celor nouă recomandări enunțate în avizul Comisiei Europene, comunică MOLDPRES.

De asemenea, discuțiile au vizat procesul de implementare a reformei justiției, securitatea și situația economică din țara noastră.

„În pofida tuturor dificultăților, suntem încrezători că, grație sprijinului Parlamentului European, și, nemijlocit, al membrilor delegației Comitetului Parlamentar de Asociere RM – UE, Republica Moldova va reuși să atingă acele scopuri pe care și le-a pus, ambițioase, de a începe negocierile de aderare la UE, pentru că Parlamentul Moldovei, Guvernul și societatea s-au mobilizat pentru a îndeplini toate recomandările care ne-au fost puse în față”, a menționat copreședintele CPA RM-UE, vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi.

„Întărirea justiției, combaterea corupției și a spălării banilor, buna funcționare a statului de drept, reforma instituțiilor din sistemul judecătoresc, toate sunt procese unde viteza de implementare este una foarte bună din partea autorităților din Republica Moldova. De aceea Parlamentul European susține începerea negocierilor de aderare. Aceasta este poziția oficială a Parlamentului European exprimată în Rezoluția din luna octombrie și este ceea ce și vom reitera, la comun, în cadrul acestei ședințe, noi, parlamentarii din Parlamentul Moldovei și din Parlamentul European”, a accentuat copreședintele CPA RM-UE, europarlamentarul Siegfried Mureșan.

În cadrul Reuniunii, participanții s-au referit la provocările economice și de securitate ale Republicii Moldova în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. De asemenea, s-a discutat despre reforma justiției, aceasta fiind un element-cheie al recomandărilor Uniunii Europene.

La finalul Reuniunii, a fost adoptată o declarație care se referă la parcursul european al Republicii Moldova.

img23009686

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!