ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Siegfried Mureșan: Republica Moldova merită să înceapă negocierile pentru aderarea la UE

15:31 | 30.11.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. Republica Moldova merită să înceapă negocierile pentru aderarea la UE, după ce a înregistrat progrese bune în toate domeniile. Afirmația a fost făcută astăzi de către copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – UE, Siegfried Mureșan în cadrul unei conferințe comune cu vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, comunică MOLDPRES.

„Am venit la Chișinău cu o delegație formată din cinci membri ai Parlamentului European și mesajul principal pe care l-am adus este că Republica Moldova merită să înceapă negocierile pentru aderarea la UE. Parlamentul European susține începerea negocierilor de aderare la UE, acest lucru l-a confirmat  în octombrie când a fost adoptată o rezoluție la acest subiect cu majoritatea voturilor. Atunci am văzut că toate forțele politice din Parlamentul European au susținut demersul nostru de a începe negocierile cu Comisia Europeană, iar decizia finală va fi luată de Consiliul European. Considerăm că Republica Moldova trebuie să înceapă negocierile deoarece îndeplinește toate criteriile necesare pentru acest lucru. Cele nouă recomandări de reformele propuse de Comisia Europeană anul trecut au fost implementate într-o așa măsură încât putem trece la etapa următoare”, a opinat eurodeputatul.

El a precizat că s-a reușit creșterea fondurilor pentru vecinătatea estică a Uniunii Europene pentru anul 2024, pentru R. Moldova fiind alocați 50 milioane de euro.

Vicespeakerul Mihai Popșoi a menționat că țara noastră a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a îndreptăți așteptările cetățenilor noștri care își doresc să aibă parte de pace și stabilitate, democrație, confortul de viață pe care îl oferă Uniunea Europeană. El a mulțumit eurodeputaților pentru suportul acordat în procesul de integrare europeană și a menționat că, în acest moment, Moldova se bucură de susținerea tuturor partidelor mari din Parlamentul European.

„Noi vom depune în continuare eforturi pentru a realiza acele angajamente asumate. Chiar în ședința de astăzi a Parlamentului sunt pe agendă proiecte legate de reforma justiției”, a opinat politicianul.

Legislativul a găzduit ieri cea de-a 14-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere RM – UE (CPA RM – UE). Evenimentul a reunit deputați din Parlamentul Republicii Moldova, europarlamentari și reprezentanți ai Guvernului, care au discutat despre progresele înregistrate de țara noastră în contextul implementării celor nouă recomandări enunțate în avizul Comisiei Europene.

img23009726

img23009726

img23009726

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!