ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Atât Ucraina, cât și Moldova trebuie să fie negreșit state membre ale UE, susține speakerul ucrainean

20:50 | 30.11.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, a susținut un discurs în ședința plenară de astăzi a Parlamentului Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Legislativului, oficialul și-a exprimat recunoștința pentru suportul acordat de Republica Moldova poporului ucrainean. „Am simțit și continuăm să simțim sprijinul Moldovei, o țară mică cu o inimă mare. Mă închin adânc și mulțumesc sincer oamenilor Moldovei pentru că, din prima zi de război, au deschis granița și casele pentru zeci de mii de femei și copii ucraineni care fugeau de teroarea rusă”, a punctat președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk.

Speakerul ucrainean a salutat faptul că Parlamentul Republicii Moldova a condamnat ferm războiul inițiat de Federația Rusă în Ucraina și Holodomorul. „Vă mulțumesc pentru că ați condamnat crimele de război și crimele împotriva umanității comise de Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei, și, mai cu seamă, pentru adoptarea, în noiembrie 2022, a unei declarații importante cu privire la condamnarea Holodomorului din 1932-1932 drept genocid al poporului ucrainean. Acest lucru reflectă solidaritatea cu poporul ucrainean, care apară atât pacea și libertatea continentului european, cât și a Republicii Moldova”, a declarat oficialul de la Kiev.

În discursul său, Ruslan Stefanchuk a vorbit despre ambițiile comune ale Ucrainei și Republicii Moldova în parcursul european. „Recomandarea Comisiei Europene privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova este o însemnată piatră de hotar pentru viitoarea noastră istorie comună. A devenit un semn al recunoașterii faptul că ucrainenii și moldovenii aparțin familiei europene. Suntem convinși că atât Ucraina, cât și Moldova trebuie să fie negreșit state membre ale Uniunii Europene”, a menționat președintele Radei Supreme.

La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a exprimat, în numele cetățenilor Republicii Moldova, recunoștință pentru sacrificiul pe care poporul ucrainean îl face pentru libertatea tuturor. Șeful legislativului a condamnat repetat războiul dus de aproape doi ani de Federația Rusă împotriva Ucrainei, remarcând că Republica Moldova va rămâne în continuare alături de ucraineni. Igor Grosu a precizat că atât Ucraina, cât și Republica Moldova au ales să facă parte din lumea liberă, democratică şi prosperă, unde viața omului şi respectul pentru demnitatea umană constituie valori supreme, iar integrarea în UE este una ireversibilă.

„Împreună am decis să ne rupem de Imperiul Răului, decizie care ne-a costat vieți omenești şi teritorii ocupate şi împreună am primit statutul de țări candidate pentru a deveni membri ai UE. Speranța noastră este ca, în viitorul cel mai apropiat, toate statele membre UE vor sprijini unanim deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova. Trebuie să acționăm ca o singură voce, iar acesta va fi cel mai puternic semnal că suntem uniți într-un moment crucial pentru acest secol”, a declarat președintele Parlamentului.

Potrivit șefului legislativului, atât Republica Moldova, cât și Ucraina sunt determinate să-și facă temele şi să realizeze parcursul european, istoria fiind cea care ne învață că ferestrele de oportunitate nu stau deschise mult timp, iar victoria este posibilă doar în unitate.

img23009736

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!